Investmentbolagsgurun: ”Värderingar som science fiction”

Trots ett skakigt 2020 i omvärlden har investmentbolagen som helhet haft en fin resa på Stockholmsbörsen. Experten Alexander Gustafsson ser flera vinnare – men skickar också med en brasklapp inför fortsättningen. ”Det går inte att blunda för det”, säger han. 

Alexander Gustafsson, som är mest känd som investeringscoach på Nordnet och som även sitter i Unga Aktiesparares styrelse, är förtjust i att investera i investmentbolag och är tillfreds med de första åtta och en halv månaderna av 2020. 

– Min portfölj med investmentbolag taktar på över index och befinner sig på tvåsiffrigt plus från årsskiftet, säger han. 

Något som sticker ut bland investmentbolagen är att aktierna som har en premievärdering har fortsatt att leverera avkastningsmässigt under året, anser Alexander Gustafsson. 

– Jag brukar personligen vara lite restriktiv med att investera eller äga premievärderade investmentbolag. Nu har det däremot inte varit en tacksam strategi då man missat en del ytterligare avkastning. På längre sikt finns det en poäng med att vara lite restriktiv med premievärdering. Börsen brukar leta sig tillbaka till närmare substansvärdering. Det betyder att substansvärdet måste öka kraftigt eller aktiekursen falla. Det ena sker ofta lättare än det andra, säger han.

SE ÄVEN: Så är investmentbolagen värderade

Investmentbolag med en viss typ av inriktning har trivts extra bra i den rådande situationen.

– Bolag med högre andel onoterade tillgångar har fått se en del kursrusning, Kinnevik, VNV Global och Creades är några exempel. 

Vad beror det på?

– Mer onoterade tillgångar ger delvis en möjlighet till konservativa värderingar från investmentbolagen och det betyder ju potential för oss aktieägare. Även motsatt förhållande gäller naturligtvis. Det finns också en hög investeringsvilja i det klimat vi befinner oss i och jag anar att det kan se ganska många företagstransaktioner under hösten. Transaktioner gynnar de med onoterade innehav som kanske kan realisera lite vinster eller hitta nya spännande affärer.  

MISSA INTE: Investmentbolaget med störst potential: ”Solklar favorit”

”Går att likna med science fiction”

Alexander Gustafsson konstaterar att det går att se tydliga tecken på att det generella markandssentimentet är väldigt positivt för stunden. Sinnesstämningen kan absolut fortsätta ett tag till, men det gäller också att ha koll på hur högt värderade bolagen är. 

– Några investmentbolag handlas till premienivåer som nästan går att likna med science fiction. Även om bolagen är bra och har bevisat sig göra bra affärer historiskt, så går det inte blunda för höga värderingar i aktiepriset. 

LÄS OCKSÅ: Så fungerar ett investmentbolag

Vad har du för råd till investmentbolagsinvesterare?

– Fortsätt månadsspara, men stora engångsköp utöver månadssparandet kanske bör placeras ut över lite längre tid, säger Alexander Gustafsson. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Lär dig analysera ett investmentbolag

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem