Foto: Unsplash.

Investmentbolagen att sälja och köpa nu

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Börsveckan har denna vecka sin årliga special där 14 investmentbolag analyseras. Det resulterar i köpråd för trion Investor, Kinnevik och Byggmästare AJA. Tidningen ger rådet avvakta för de åtta bolagen Bure, Industrivärden, Lundbergs, Öresund, Traction, Spiltan, VNV Global och VEF samt lämnar säljråd för trion Svolder, Latour och Linc.

Det udda investmentbolaget Byggmästare A J Ahlström handlas till en substansrabatt på 30 procent, vilket ger ett bra köpläge, bedömer Börsveckan.

Det är svårt att inte gilla Investor, som har en välbalanserad portfölj (defensivt och cykliskt) samt en hygglig stor andel ”oåtkomlig” onoterad del samt låga kostnader, anser tidningen som köpstämplar aktien även detta år.

Sälj Latour och Svolder

”Med ny vd, en alldeles för hög premie och en portfölj där vi är lite halvt njugga till toppinnehaven, så är det säljläge i Svolder”, skriver Börsveckan.

Latours börsnoterade innehav HMS, Sweco, Troax samt Tomra värderas alltför högt samtidigt som aktien handlas till en substanspremie, anser tidningen och säljstämplar aktien även i år.

Köp Kinnevik

Kinneviks satsningar på onoterade tillväxtbolag har inte flugit de senaste åren och följaktligen har man tagit ner värdet på denna del av portföljen vilket är rimligt. Som balans finns trygga Tele2 och en stadig kassa. ”Vi gillar mixen trots allt”, skriver Börsveckan och med en substansrabatt på 22 procent motiverar det köpråd.

”Trots att vi gillar stora delar av substansen och ser, i brist på bättre ord, aktivt värdeskapande i Linc så anser vi dock att substanspremien är för hög. I synnerhet som den är hänförlig till en liten del av substansen. Sälj”, skriver tidningen.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem