Investering med hjärtat: ”Viktigt att förstå”

Det blir allt populärare för ishockeylag att emittera aktier som möjliggör för supportrar att investera i klubben i sitt liv. Det är dock ett måste att veta att man ger sig in som privatperson, enligt Pepins vd. ”Det är alltid förenat med en risk”, säger Philip Scholtzé.

Det går att se en trend, som sattes i spel redan flera år före covid-19-pandemins utbrott, att fler och fler idrottsföreningar ger sina anhängare möjligheten att köpa aktier och bli delägare i olika former.

På Pepins finns både Djurgårdens IF och AIK Hockey listade sedan ett par år tillbaka. Ärkerivalerna från Stockholm har strax över 3 300 aktieägare vardera.

Philip Scholtzé, tillförordnad vd på Pepins och ordförande för Unga Aktiesparare, ger sin förklaring bakom skeendet.

– Jag tror att det handlar om att stärka det egna kapitalet samtidigt som det ger en möjlighet att engagera sina supportrar med en ny aktivitet. Vi har en plattform som gör det möjligt för hockeyklubbarna och deras bolag att inkludera tusentals supportrar att bli delägare. I debatten om 51-procentsregeln upplever jag att det är många supportrar som värnar den och värdesätter den demokratiska strukturen. Med vår modell för supportrars delägande kommer vi nog så nära det går en föreningsdemokrati, säger han.

Vad ger det för möjligheter för klubbarna ifråga?

– Vår modell, med ett holdingbolag som samlar alla nya delägare, innebär en relativt liten arbetsbelastning då vi hanterar i princip all administration. Tack vare det publika holdingbolaget kan vi också erbjuda löpande aktiehandel för supportrar och andra intressenter. Nu är klubbarna väldigt duktiga på att nå ut till sina delägare i egna kanaler, men genom vår plattform får de också en särskild direktkanal till sina delägare.

Philip Scholtzé anser att klubbar, oavsett om de är noterade på Pepins eller har tagit in pengar på annat sätt, som står på stabila ekonomiska ben har goda förutsättningar att klara sig igenom rådande kristider som bland annat innehåller kraftiga publikrestriktioner som ser ut att sitta i en längre tid och gräva djupa hål i pressade kassakistor.

– Jag tror att de som har lyckats genomföra en bred kapitalanskaffning före pandemins utbrott är väldigt glada för det i dag. Det är alltid lättare att resa pengar i goda tider.

LÄS OCKSÅ: Huvudskadorna förstörde karriären och kastade om livet – nu vill hockeystjärnan lösa andras problem som börs-vd: ”Fantastiskt spännande”

Gyllene regler fungerar alltid

Sollentunauppväxte Philip Scholtzé är ur-djurgårdare sedan födseln och har årskort till såväl hockeyklubbens matcher i SHL på Hovet som till fotbollens motsvarigheter på Tele2 Arena. Han har själv investerat i Djurgården Hockey och köpt aktier via Pepins marknadsplats.

– Min grundfilosofi är att följa Unga Aktiesparares fem gyllene regler som säger att jag ska köpa det jag förstår, spara långsiktigt, regelbundet, sprida risken och hålla mig informerad. I mitt fall är det nog få bolag som jag håller mig informerad om och kan vara långsiktig i som Djurgården.

Philip Scholtzé är dock tydlig med att det alltid finns en risk kopplad till investeringar i aktier och andra värdepapper. En aktie av idrottsklubbskaraktär är dessutom väldigt annorlunda jämfört med att investera i ett annat bolag på Pepins eller på Stockholmsbörsen.

– Ett vanligt aktiebolag ska skapa värden för sina aktieägare. En idrottsklubb har betydligt fler syften. Så för mig är det hjärtat som styr investeringen och hjärnan får ställa in sig på att pengarna är investerade förevigt utan monetärt avkastningskrav.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem