Huvudskadorna förstörde karriären och kastade om livet – nu vill hockeystjärnan lösa andras problem som börs-vd: ”Fantastiskt spännande”  

Ett flertal hemska hjärnskakningar satte punkt för Erik Anderssons karriär i förtid. Nu är den tidigare hockeyprofilen, som har vunnit SM-guld och gjort över 550 matcher i SHL, på jakt efter en lösning som ska minska effekten av huvudskador – som vd för börsnoterade Polarcool. ”Det går att se att vårt system är med och bidrar till bättre möjligheter”, säger den aktieintresserade vd:n.

Att hjärnskakningar sätter käppar i hjulet och ställer till med enorma bekymmer i vardagslivet för många elitidrottare är en trist sanning. 

Inte minst leder smällar mot huvudet till kraftiga problem för ishockeyspelare.  

En som verkligen vet vilka konsekvenser hjärnskakningar kan få är Erik Andersson. 38-åringen från Umeå fick lägga ned sin karriär på elitnivå i förtid efter att ha fått rejäla men av flera tacklingar mot huvudet.  

– Det går knappt att spela särskilt många år som professionell ishockeyspelare utan att drabbas av hjärnskakningar. Jag drabbades av många, men hade ändå en väldig tur som kunde spela fram tills att jag var 35 år. Till sist blev det en hjärnskakning, inte för att smällen på något sätt var extra ful, som fick bägaren att rinna över. Jag är glad att jag ändå har kunnat återhämta mig bra. Det är inte ovanligt att se spelare som tvingas lägga av redan i 20-årsåldern eller ännu tidigare, tyvärr. Jag undrar hur våra juniorer ska klara sig framöver, säger han.  

Sedan en kort tid tillbaka är Erik Andersson vd för börsnoterade Polarcool. Bolaget, som från början är en avknoppning från Braincool, sysslar med en lösning med syfte att minska skadorna som uppkommer för idrottare i samband med hjärnskakningar och whiplash och därmed påskynda återhämtningen och rehabliteringen. 

– SHL-lagen drabbas av i snitt fem hjärnskakningar per säsong. Problematiken, som vi vill vara med om att motverka, grundar sig i att som idrottande ishockeyspelare har du en förhöjd temperatur under träningens eller matchens gång. Det krävs för att du ska kunna klara av ansträngningen. Men det gör även hjärnan känsligare för skador, så som hjärnskakningar.  

Erik Andersson berättar att det så kallade Polarcap-systemet går ut på att kyla ned den drabbades huvud för att hjälpa till med att skynda på läkningen.  

– En kylmössa, som är kopplad till ett kylsystem, sätts på efter att en hjärnskakning konstaterats. Sedan kyler mössan kontrollerat huvudet och halsen i 45–60 minuter på den skadade idrottaren. På så sätt kan man sänka hjärntemperaturen snabbare än normalt och motverka de skadliga effekter som kombinationen hjärnskada och förhöjd hjärntemperatur innebär. Tanken är också att behandlingen kan vara ett komplement till hjärntrappan (som ska följas av spelare i samråd med läkare i samband med en hjärnskakning) i läkningsprocessen.  

Färjestad BK, här är lovande centern Oskar Bäck på bild, är en av alla klubbar som testat Polarcools lösning.

Tydliga tecken 

Erik Andersson understryker att det numera finns robusta evidens på Polarcools effekter.

– I fyra år har det pågått en klinisk studie för att närmare undersöka effekterna av Polarcap-system. Upplägget har varit att jämföra tiden för återgång till spel för spelare som behandlats jämfört med de som inte behandlats. Den nu inom detta område stora studie visar på signifikanta effekter både på kort och lång sikt. Exempelvis är medianvärdet för återgång till spel för spelarna som kylbehandlats nio dagar medan motsvarande i kontrollgruppen är 13 dagar. Det som kanske är än mer intressant är skillnaden vad gäller lite längre frånvaro. Har kan konstateras att resultatet, som nyligen presenterades på ett stort läkarmöte i Stockholm av professor Niklas Marklund, visar att spelare som kylbehandlats med Polarcap hittills har minskat risken för lång frånvaro (tre veckor eller mer) efter hjärnskakning med drygt 70 procent. 

Det innebär många bra effekter? 

– Verkligen. Det är viktigt att vara tydlig med att bara för att man kan återvända till träning så innebär inte det att det är läge att spela. Det tar tid att hitta matchformen igen.  

Det finns ett stort intresse för produkten i hockeyvärlden, enligt Erik Andersson. Säsongen 2019–2020 fanns två Polarcap System tillgängliga i de 14 SHL-arenorna runt om i Sverige.  

– Så kommer det att se ut även den här säsongen. Under förra säsongen hade vi även avtal med klubbar i både Hockeyallsvenskan och Hockeyettan som önskade börja tillhandahålla Polarcap System till sin förening.  

Hur går det utomlands? 

– Regerande tyska mästarklubben Adler Mannheim och schweiziska storklubben ZSC Lions (Zürich) är några som har använt Polarcap, säger Erik Andersson.  

LÄS OCKSÅ: Investering med hjärtat: ”Viktigt att förstå”

Han framhåller att han ser stora möjligheter att etablera produkten i både finska Liiga, KHL (Ryssland med omnejd) och i Nordamerika med inte minst NHL och farmarligan AHL. Men han vill heller inte kommentera några diskussioner närmare.  

– Det finns potentiella jättemarknader för det vi gör. Det gäller inte bara ishockey, utan även andra sporter. Det råder inga tvivel om att det finns stora marknader som vi kan nå.  

Inspireras av utmaningarna

Nyckeln för Polarcool, där det stormat med vd-byten och nyemission på senare tid, är att få klart med en färdig produkt och att Polarcap ska bli en given behandling mot hjärnskakningar. Det är viktigt att känna till att det Spotlight-listade Lundabolaget går med förlust och att aktien är ned med så mycket som 53 procent sedan börspremiären i november 2018. 

– Det har varit en väldigt turbulent tid. Det är ingenting att hymla om. Men nu känns det som om vi har börjat få grejerna på plats. Det är fantastiskt spännande.  

Erik Andersson understryker att Bengt Furberg, som lade grunden för tekniken men avled 2019, betytt mycket för bolaget. Positivt är dock att både idrottsmedicinspecialisten Yelverton Tegner och professor Niklas Marklund, neurokirurg i Lund, tagit över som Polarcools medicinska rådgivare.  

– Det är alltid tufft och förknippat med risker att vara en start up. Men att Niklas och Yelverton finns med och kan bygga vidare på den grund som Bengt tagit fram är oerhört skönt. Jag är väldigt positiv till det här.  

Polarcool har hållit på med utvecklingen av Polarcap System i fyra år.  

– Vår tanke är att fortsätta förstärka den evidens som finns i dag som visar att det vi gör ger effekt. Vi är inne på helt rätt väg.  

Erik Andersson konstaterar att det finns flera fina initiativ i Hockeysverige och gläds över att hjärnskakningarna ändå minskade med 10 procent i SHL förra säsongen.  

– Det är många som lägger ned ett hårt jobb. Jag vill givetvis vara med och bidra till att ge hockeyspelare bättre förutsättningar genom Polarcap. Hjärnskakningar kommer aldrig att försvinna från sporten, men med utbildning och en behandlingsmetod som Polarcap går det att minska konsekvenserna. 

Hur är det att få gå från hockeystjärna i SHL till börs-vd? 

– Det är så klart en helt ny värld. Men det är väldigt roligt. Jag har många bra personer runt mig som kan komplettera mig, säger Erik Andersson. 

Erik Andersson har vunnit två SM-guld – och tycker om att investera i aktier och andra värdepapper. Foto: Thoren Business School Umeå. 

Sparintresserad elitidrottare 

Det här är Erik Andersson 

Född: 1982 i Umeå.  

Utbildning: Civilingenjörsexamen i teknisk fysik och kandidatexamen i matematisk statistik från Umeå universitet. 

Yrkeskarriär: Affärsutvecklare på Polarcool, 2019–2020. Vd för Polarcool från september 2020. 

Hockeyspelaren Erik Andersson:  

 Position: Back.  

 Aktiv som proffs: 1999–2018.  

 Antal matcher i SHL (slutspel inräknat): 563 (fördelade på spel i Skellefteå AIK, Linköping HC och Malmö Redhawks). 

 Poäng: 133 (41 mål och 92 assister). 

Tyngsta meriter: Dubbla SM-guld med Skellefteå AIK 2013 och 2014. Vann även grundserien 2013 och tog SM-silver 2015 med samma lag. 
 
Övrigt: Gjorde 200 matcher i Hockeyallsvenskan, slutspelsserier och kval till SHL inräknat, för moderklubben Björklöven. Det blev 101 poäng, fördelade på 35 mål och 66 assister, iklädd Umeålagets gröngula dress. Spelade även TV-pucken för Västerbotten.    

Erik Andersson om … 

Vikten av att utbilda sig som elitspelare: ”För mig var det aldrig riktigt självklart att jag skulle bli proffs förrän jag var i 20-årsåldern. Jag var aldrig med i något juniorlandslag. Det går att se att lönerna går upp och att fler och fler lägger allt fokus på att nå eliten och struntar lite i skolan. När jag spelade i Björklöven ville jag trygga min framtid och tog därför min examen som civilingenjör”. 

Sitt investeringsintresse: ”Det är stort. Jag jobbar mycket med teknisk analys, uteslutande med fokus på större index och följer marknaden dagligen. Jag är mer än en vecka-, och månadshandlare än en daytrader. Jag tycker även att valutor, råvaror och ädelmetaller är intressanta”. 

Vilket lag som vinner SM-guld i hockey 2021: ”Luleå ligger bra till. Sedan ser även HV71 och Brynäs, med min gamle tränare Peter Andersson som jag har stor respekt för, intressanta ut”. 

Hur det går för moderklubben: ”Björklöven ser riktigt spännande ut. Det ska bli hyperintressant att följa dem. Det är klart att det är dags för laget att gå upp i SHL nu (skratt)”. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem