Influencerns börsdrag – sparade extra i kaoset: ”Har ett mål”

Anitha Clemences stora aktieintresse avspeglar sig i en bred och diversifierad portfölj. PR-stjärnan har ett särskilt råd till unga. ”Ta kloka risker”, säger hon.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2020

PR-profilen och entreprenören Anitha Clemence har över 60 000 följare på Instagram och har gjort sig känd från såväl flera tv-program som podcasts och genom sin blogg och föreläsningar. Hon är också väldigt intresserad av sparande i aktier och fonder.

– Det har tagit fart de sista tre åren när portföljen började utveckla sig positivt. Jag har alltid varit lite safe och satsat på fonder. Jag har haft liten aktiedepå i över tio år som sedan har klättrat otroligt och då har det blivit kul, säger Anitha Clemence.

I samband med att marknaden kraschade när coronapandemin utbröt i mars skickade Anitha Clemence in en liten slant på börsen. Resultatet på investeringen har blivit över förväntan, betonar hon.

Anitha Clemence konstaterar att portföljen består av innehav i bland annat tech, medtech, livsmedel, hotell och ett par högriskfonder. Hon har en favoritaktie som sticker ut.

– Mina Appleaktier som jag köpte för tio år sedan har visat sig vara en bra affär.

LÄS OCKSÅ: Sparstjärnan: Stegen mot miljonen

Hur skulle du beskriva din investeringsfilosofi?

– Omvärldsanalys och hänga med i marknaden. Jag har koll på pressreleaser och newsflashar, och satsar långsiktigt och snabbt. Jag gillar alltid bra tips och att läsa årsredovisningar då och då.

Anitha Clemence är tydlig med att det är viktigt att stå på flera olika ben som investerare.

– Långsiktigt och snabbt. Jag har fondförsäkringar, fonder och aktier. Blandad potpurri.

Gäller att känna sig själv

Anitha Clemence understryker att hon har lärt sig mycket under sin resa som investerare.

Att tänka på lång sikt och att ha ett klart mål betyder mycket, enligt entreprenören.

– Just nu vill jag samla ihop till en kontantinsats för ett sommarhus. Det är en grymt trevlig morot. Då jag har ett mål med aktiesparandet och inte bara tokköper.

SE ÄVEN: Målet: Miljonen – före 30: ”Skapa tryggt och härligt liv”

Just nu arbetar Anitha Clemence som marknadschef på Kids Brand Store, ett uppdrag hon trivs bra eftersom hon tycker att e-handel väldigt spännande. Hon berättar att det har dragits många lärdomar under karriären som entreprenör som hon även nyttjar på börsen genom att kunna analysera riskerna som hon tar.

– Jag gjort många dåliga affärer också, men ser till att inte sälja med för stor förlust. Däremot får man inte ha för många aktier som dränerar vinsten från aktierna som går bra. Då är det vettigare att sälja av direkt och inte vara sentimental och leva på hoppet.

Vad har du för råd till unga gällande investerande?

– Ha en målsättning med sparandet. Det får en att ta kloka risker, säger Anitha Clemence.

MISSA INTE: Så lyckas du med ditt aktiesparande

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem