Hugo Linderos brinner mycket för aktier och sparande. Foto: Privat.

Hugo, 14, jobbar på UA-kansliet: “Bästa investeringen”

I veckan praktiserar hungrige och ambitiöse 14-årige Hugo Linderos hos Unga Aktiesparare. Här presenterar han sig närmare.

Hej, Hugo! Hur länge har du varit med i Unga Aktiesparare?

– Jag går i åttan i grundskolan och har varit medlem i UA i cirka ett halvår. Jag blev medlem i UA för att jag är allmänt intresserad av aktier och sparande. Jag gick med för att jag också tycker att kontaktnät är viktigt och kände att få en möjlighet att få lära känna fler med intresset skulle vara kul. Med tanke på att jag går i högstadiet nu får UA bli som en hobby för mig där akademin är väldigt kopplat till mitt intresse och inte skolarbetet.

Vad tycker du är det bästa med UA?

– Att nya dörrar öppnas för mig i aktieintresset. Jämfört med folk som inte är intresserade av aktier får jag själv en större inblick i hur världen fungerar och hur allt hänger ihop och vilka faktorer som spelar roll. Jag får både lära mig om aktiesparande och bygger upp en större bild av finansvärlden.

Vad har du för sparmål?

– Mitt sparmål är att nå min första miljon för att starta mitt första företag som ungdom. Där jag sparar i både aktier och fonder. Men jag tycker även personligen att UA är som en investering. Vissa saker man måste lära sig på högskola kan man få genom UA. Kontaktnätet är också som en investering.

Vad är dina bästa spartips?

– Att spara efter din bransch. Med det vill jag säga att spara i det du kan eftersom något du inte kan lätt uppfattas svårt och jobbigt då sparandet inte blir lika kul. Jag har fått lära mig om olika branscher eftersom jag hittills inte har erfarenhet från någon bransch i arbetslivet. Sedan kan olika faktorer spela roll ifall du vill spara långsiktigt eller kortsiktigt. Men i det stora hela ska du investera i något du känner dig intresserad av. UA hjälper dig mycket på vägen att förstå, så ett UA-medlemskap är en bra investering. Det finns alltid folk som kommer att kunna hjälpa dig på vägen med kontakter, event och kurser.

Vilken är din investeringsstrategi?

– Den har alltid varit att köpa och sälja när det är jobbiga tider. Vid coronatiden sålde jag, och vid den allra jobbigaste perioden köpte jag för att vara med på uppgången. Fonder blir månadssparande från min månadspeng där jag sparar cirka 50 procent varje månad för att senare kunna få ta del av ränta-på-ränta-effekten.

Hur blev du intresserad av aktiesparande?

– Jag blev intresserad av aktie sparande för att min pappa höll på med fonder. Jag kände att jag ville bli duktigare och förstå hela hjulet och hur allt hängde ihop i stället för att bara köpa en fond och inte förstå varför den går upp eller ner. Eftersom jag alltid har varit intresserad av hur man kunde tjäna pengar genom företag generellt så blev det också ett intresse att kunna köpa andelar i företag utan att själv behöva starta dem.

Har du någon favorit fond/favoritaktie?

– Min favoritfond är Spiltans Aktiefond eftersom deras avgift är låg och deras portfölj är väldigt bra fördelad. Eftersom jag själv gillar småbolag och vissa onoterade aktier så passar det ganska fint med Spiltans uppbyggnad av portfölj. Enskilda favoritaktier kommer och går för mig.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem