HSBC- storbanken.

Lokalbanker i all ära men för att få tillgång till de största marknaderna och skarpaste investerarna krävs volym. HSBC är den asiatiska storbanken som bland mycket erbjuder finansiell investeringsrådgivning för skandinaviska kunden från kontoret i Zürich.

Många initiativ i dagens finansiella värld kommer från Asien. Men att det startade redan under 1800-talets mitt är kanske otippat. HSBC, Hongkong and Shanghai Banking Corporation, grundades i Hong Kong året 1865 där delar av verksamheten även tilldelades Shanghai, då det redan då ansågs finnas potential inom handeln med Kina. Banken växte och 1993 flyttade huvudkontoret från Hongkong till London. Sedan dess är HSBC en bankjätte med fyra fokusområden: Commercial Banking, Investment Banking, Retail Banking & Wealth Management and Global Private Banking. Banken är verksam över hela världen där Amerika, Asien-Pacific och Europa utgör den största delen med ungefär en tredjedel vardera av marknaden. 

 

Investeringstörst hos ”Scandies”

HSBC är en given utmanare vad gäller investeringsrådgivning. Det europeiska intresset är stort och efterfrågas allt mer från privatkunder. Många av dessa förfrågningar hamnar hos Ulrich Therkelsen, dansk Investment Counsellor (IC), på HSBC kontor i Zürich som berättar att flertalet förfrågningar kommer från skandinavier.  

– Schweiz har sedan länge haft sin givna status som finansiell hub där kompetens samlas. Likväl finns det en stark tradition att erbjuda skandinavier förstklassig investeringsrådgivning. Traditionen lever vidare även om trenden idag snarare är att storbanker flyttar innanför EU.

 

Jobbet som IC handlar om att vara den första kontaktpersonen för alla typer av investeringsrelaterade frågor. Beroende på vad kunden vill investera i så designas ett paket direkt av Ulrich eller med hjälp av kollegor som är specialister på området som efterfrågats. 

– HSBC har sina rötter i Asien och vi har därför kärnkompetens inom just Asien och tillväxtmarknader. De senaste åren har även tillväxtbranscher/marknader varit starkt efterfrågat. Med andra ord ett ökat intresse för amerikansk hi-tech, small & mid cap och asiatiska marknader. 

 

Investeringsförfrågningar har ett ofta ett ganska formell skeende och kräver betydande analys och förberedningsarbete. Ulrich svarar på hur det brukar gå till:

 

– Det vanligaste är att jag får in ett anbud där kunden har specificerat vad den är intresserad av att investera i, exempelvis marknad, bolag eller industri, hur mycket pengar som ska investeras total och per post. Från det gör jag en analys och skickar kunden ett förslag.

 

Om att ta sig till toppen

En karriär inom finans är lockande samtidigt som industrin också är känd för hög konkurrens och stressigt arbetsklimat. Ulrich beskriver läget:

 

–  Finansindustrin är i förändring. Den har blivit mycket reglerad och konkurrensinriktad. För att lyckas måste du se till att ha en nisch och kunna tillämpa den på produkterna du erbjuder, tillgången till marknader eller servicen.  

 

När det gäller investeringsfilosofi är Ulrich tydlig:

–Hela finansmarknaden är designad för att belöna de investerare som är uthålliga – men det kräver förstås is i magen. Att förstå vad man investerar i och varför det är viktigt.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem