Helena Svensson arbetar som kommunikatör på Spiltan Invest. Foto: Privat.

Helenas mål – fler kvinnor till börsen: “Sparande är för alla”

Helena Svensson har blivit börsmiljonär och har över 13 000 följare på Instagram. Nu vill hon visa för fler personer att det går att skapa sig en finansiell trygghet – och inte minst få kvinnor och tjejer att spara i större utsträckning. “Det handlar om att inspirera”, säger Helena Svensson.

Helena Svensson fick upp ögonen för sparande och investeringar i samband med den stora finanskrisen 2008 när hon läste Per H. Börjessons populära bok “Så här kan alla svenskar bli miljonärer”.

– Jag bestämde mig för att följa de enkla principerna, trots domedagsstämningen på börsen och trots att alla mina nära och kära bestämt avrådde mig. De ansåg att aktier var alldeles för riskabelt. Men jag fortsatte ändå. Och när börsen väl vände kunde jag se kraften, i alla fall procentuellt. Det var inte många kronor det handlade om då, eftersom jag inte hade så mycket pengar att investera, säger Helena Svensson.

År 2017 nådde Helena Svensson miljonen. Hon har arbetat med kommunikation, marknadsföring och journalistik och följt Spiltan sedan 2008 tack vare Per H. Börjessons bok.

I dag arbetar hon som kommunikatör på just Spiltan Invest med fokus på sparfrågor och folkbildning. Men redan långt tidigare hade Helena Svensson gjort sig ett namn genom sitt Instagram-konto “Miljonarmamman”. I början av 2023 har kontot omkring 13 500 följare.

–  Främst ville jag inspirera kvinnor, som är underrepresenterade på börsen och har lägre livsinkomster, och unga, som har allra mest tid för ränta på ränta-effekten. Därför kallade jag kontot för ”Miljonärmamman”.

Hur går det att inspirera fler tjejer och kvinnor i olika åldrar och med skilda bakgrunder att börja spara och investera? 

– Att ge hopp. Visa att det faktiskt går. När du väl har sprängt den mentala gränsen och insett att det är möjligt även för dig, då tror jag att folk får den motivation som krävs. Sedan har alla olika summor att röra sig med. Men stirra dig inte blind på summorna i början. Titta på procent i stället. Du ser troligen effekten snabbare där, konstaterar Helena Svensson.

Helena Svensson anser att det finns flera anledningar bakom varför aktiesparande fortsatt ofta ses som något för män med attachéväskor och att steget för kvinnor att ta sig in på aktiemarknaden är större.

– Men börsen är verkligen för alla. Ditt kön och din bakgrund spelar faktiskt ingen roll. Har du hundra kronor över varje månad kan du börja månadsspara i en fond och ta del av börsens värdeskapande effekt på precis samma villkor som alla andra. Ur det perspektivet är börsen faktiskt väldigt jämlik, säger “Miljonärmamman”, och tillägger:

– Sedan är kvinnor mindre riskbenägna än män och börsen innebär att faktiskt ta ett visst mått av risk. Det sägs ju bero på hormoner, att testosteronet får män att känna sig mer oövervinnliga och ger dem ett sämre riskmedvetande. Men kvinnors försiktighet är ofta en fördel på aktiemarknaden. Många undersökningar har visat att kvinnor presterar bättre på börsen, just för att de undviker de värsta minorna.

MISSA INTE: Att äga är self care

Satsning på unga 

Helena Svensson berättar att Spiltan driver flera initiativ för att ge personer chansen att få en sund ingångsväg till börsen.

– Spiltan driver sidan sparklubben.se. Vi har precis nylanserat den. Det blir en massa artiklar om sparande och privatekonomi, men alla Sparrebeller Per H. Börjesson skrivit under snart 20 år finns givetvis kvar. Sedan har vi också en stor satsning mot gymnasieskolor. Under 2022 delade vi ut över 40 000 exemplar av Per H Börjessons ”Så här blir du miljonär i hängmattan” i gymnasieskolor runt om i Sverige.

Spiltan har även tagit fram ett utbildningsmaterial för att underlätta för lärarna i klassrummet.

– Vi hoppas att denna satsning ska ge unga en bättre start på vuxenlivet och få dem att inse hur ränta-på-ränta fungerar och vad ett långsiktigt sparande faktiskt kan ge dem.

Helena Svenssons viktigaste tips för att lyckas med sitt investerande över tid är att se till att ha lägre kostnader än intäkter, spara minst 10 procent av din lön och att spara långsiktigt i aktier och aktiefonder och att göra det med ett långt perspektiv.

– Se också till att inte vara där och peta för mycket. Håll nere antalet transaktioner. Och logga inte in för mycket i nedgångar. Du riskerar bara att göra något du senare ångrar.

Har du några egna favoritaktier eller fonder i portföljen? 

– Brett, stabilt och låga avgifter när det gäller fonder. Lönsamma bolag med inbyggd riskspridning och gärna lite exponering mot onoterat med stor potential. Med andra ord: Jag älskar investmentbolag, säger Helena Svensson.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer