Hantera lynniga börshumöret: ”Var försiktig med tvära kast”

Då och då händer det att investerarna skiftar fokus i sitt agerande. Förloraraktier blir vinnare – och tvärtom. Experten manar dock till lugn och att ha en portfölj med riskspridning. ”Sektorrotationer är generellt något sunt”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Beskedet om läkemedelsbolaget Pfizers positiva resultat från sin fas III-studie i jakten på ett covid-19-vaccin i måndags fick börsen att stiga snabbt. 

Inte speciellt överraskande, men något som förvånade desto fler var hur aktier inom olika områden utvecklades efter nyheten. Plötsligt blev stora förlorare vinnare och raka motsatsen. Turismbolag rusade och techmotsvarigheter rasade, för att ta ett exempel.

En så kallad sektorrotation ägde rum. Men det är inget som är märkligt eller något att hetsa upp sig i onödan över, enligt Nordnets sparekonom. 

– Sektorrotationer innebär att branscher som har varit i skymundan under en tid och inte varit populära hos investerare plötsligt blir favoriter igen, samtidigt som de aktier som haft ljuset på sig blir impopulära. Sektorer byter plats, där den ena tar klivet från kulisserna till rampljuset och den sektor som tidigare haft ögonen på sig förpassas till sidan av scenen. När marknaden byter fot på det här sättet sker det ofta kraftfullt och snabbt, säger Frida Bratt. 

LÄS OCKSÅ: Aktier att ha koll på efter Biden-segern

Sticker den här rotationen ut något extra?

– Nja, får bli mitt svar. Vaccinet blev ju en enormt stark signal, där tidigare förlorare som flyg, hotell och fastigheter blir vinnare i ett slag. Det är rimligt, även om rotationen förstärks automatiskt av algoritmer, men sedan är frågan om hur länge denna trend består och hur höga växlar vi ska dra på det. 

Frida Bratt tror inte att varken tech- eller gamingbolagens tid i rampljusen är förbi. 

– Med ökad återhämtning och ökad tillväxt följer ju även techbolagens vinster, åtminstone i exempelvis det numera faktiskt rätt cykliska Alphabet. Så länge vi har låga räntor kommer tillväxt som sker längre fram premieras. Dessutom kommer frågor om distribution och vilja att ta vaccinet väckas längre fram. Ser vi att virusspridningen går åt fel håll eller att något ändå går snett med vaccinet kommer fokuset fullt ut vara på tillväxtbolagen igen. 

Sparekonomen konstaterar dock också att det är fullt möjligt att den oerhört stora skillnaden så kallade värde- och tillväxtbolag kan komma att minska framöver. 

MISSA INTE: Analytikerna: ”Finns goda chanser för börsuppgångar”

Sprida riskerna

Frida Bratt understryker att fenomenet sektorrotationer i grunden är något sunt eftersom uppgångar i all evighet verkligen inte är hållbara. 

– Att en sektor som stigit mycket pausar är hälsosamt. Men jag tycker som sagt man ska vara lite försiktig att dra för höga växlar av detta. Bra och välskötta tillväxtbolag inom teknik kommer säkert fortsätta växa även framöver, men du kanske behöver vara mer selektiv . Allt som andas ”hemmasittare och tech” kanske inte kommer gå upp som det gjort. 

Hon tycker även att det kan vara en bra idé att positionera sig för att det kan finnas uppsida i värdebolag. 

– Men var försiktig med för tvära kast. Ha alltid en god riskspridning mellan bolag, sektorer och geografiska marknader och var noga med att rebalansera, säger Frida Bratt. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Största börsrädslan: Missa framgångseffekten

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem