Gör det du vill, det du passar till och det du brinner för

Vi lägger en väldigt stor del av våra liv på våra arbetsplatser. Därför borde vi se till att vi får ut det mesta möjliga av den tiden OCH att vi lägger den tiden i en organisation som passar oss. Vårt arbete borde inte vara något vi går till för att vi får lön utan något vi verkligen brinner för – något som ger oss en känsla av uppskattning och som vi är stolta över. Varför inte en arbetsplats som t.o.m. delar våra värderingar?

Hela denna artikel är en annons

För lite över 20 år sedan var jag klar med min magisterexamen i Företagsekonomi. Både min kandidat- och magisteruppsats var på temat ”den effektiva marknaden” och portföljteori, för jag tyckte det var det mest spännande som fanns.

Efter examen borde jag ha satt mig ner med en beteendevetare och gjort ett riktigt djuplodat personlighetstest för att ta reda på vem jag är och vad som driver mig. Jag borde ha tagit reda på vad jag tycker om att göra, vad som tråkar ut mig, vad som irriterar mig, vad som stressar mig, vad som motiverar mig osv. Då hade förmodligen min arbetslivserfarenhet sett väldigt annorlunda ut.

Mitt första jobb var hos en av våra storbanker. Jag satt i kassan och gjorde uttag och insättningar till folk. Det var inte det jag hade tänkt mig. Men jag accepterade min situation och var tacksam för att jag fick ett jobb och chansen att komma in på arbetsmarknaden.

Efter ett år blev jag kallad till ett möte med personalchefen. Jag hade gjort bra ifrån mig och fått komplimanger av mina närmaste chefer, så jag såg fram emot mötet. Jag tänkte att mötet kunde leda till nya mer spännande arbetsuppgifter – kanske en befordran, en klart högre lön, och varför inte en utlandsplacering. Mötet med personalchefen tog 20 minuter och fokuserade på vikten av att göra sina hundår och att det faktiskt var bra att man visade att man kunde leva på en ganska spartansk lön. Det var inte det jag hade tänkt mig.

Några år senare blev jag headhuntad. Ännu ett arbete på en storbank – denna gång utomlands och med en ganska hög lön. Mitt jobb var att vidarebefordra bankens finansiella råd till bankens förmögna kunder. Det var inte det jag hade tänkt mig. Men då jag hade en god lön så accepterade jag min situation.

Efter ett år blev jag kallad till ett möte med personalchefen. Jag hade strukit mina skjortor exemplariskt, jag hade rakat mig med hyvel varje dag, jag hade kommit med flera olika idéer som jag tyckte var bra och som kunde förbättra våra arbetssätt och ge våra kunder ett mervärde. Jag såg fram emot mötet och tänkte att det kunde leda till riktiga förändringar. Mötet med personalchefen tog 20 minuter och fokuserade på att vi skulle ha fler kundmöten och att vi inte borde försöka göra om något som fungerar. Det var inte det jag hade tänkt mig.

När ser tillbaka på de 15 år som jag arbetade inom kapitalförvaltning och private banking, både i Sverige och utomlands, så kan jag se ett mönster. När jag jobbade på företag där man fick mycket utrymme och hade högt till tak så gjorde jag väldigt bra ifrån mig. Jag var ambitiös, effektiv och trivdes. När jag jobbade på ett företag där man hade sin lilla uppgift eller en chef som skulle kontrollera allt, då funkade inte jag.

För 6 år sedan tröttnade jag och gjorde något jag skulle ha gjort långt, långt tidigare. Jag sa upp mig och lämnade en trygg och ganska välbetald anställning. Jag startade något eget. För första gången i mitt liv så arbetade jag med något som jag helhjärtat kunde ställa mig bakom, där jag kunde påverka det vi gjorde, som jag var stolt över och som jag verkligen brann för. Ett annat plus var att jag fick hålla på med ”den effektiva marknaden” och portföljteori, dvs. det som fick mig att bli intresserad av ekonomi och finans från början.

Men varför skriver jag detta här? Varför skriver jag en krönika om att det tog mig 15 år att hitta ett arbete som jag verkligen trivs med? Jo, för många av er är i början av er karriär. Och jag tror att flera av er kommer att hamna i samma situation som jag varit i, dvs. känna att man inte är på ”rätt” plats, att man inte brinner för det man gör – men man har en bra lön.

Vi är i början av ett hållbart paradigmskifte. Framtiden kommer att erbjuda en värld som är bättre, roligare, enklare, billigare och renare. Med största sannolikhet så är det företagen som startar nu och som lyckas bygga sin verksamhet runt en hållbar idé som kommer att vara framtidens stora vinnare.

Avslutningsvis vill jag bara säga: Lägg inte din tid på något som du inte tror på. Om det finns ett särskilt område som du brinner för så kan du säkert få ett bra jobb där. Du kommer att må bättre, du kommer att vara mindre frustrerad, du kommer att prestera bättre och du kommer, liksom jag, att längta till måndag.

Magnus Alfredsson

Skapare av Proethos® och en trogen supporter av Unga Aktiesparare sedan barnsben.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem