Gå inte vilse på utdelningskalaset

Börsnoterade storbolag väntas dela ut flera hundra miljarder kronor 2022. I det rådande klimatet kan utdelningsaktier trivas extra bra – men stirra dig inte blind på bara det i dina placeringsval. “Kom ihåg att aktiers utveckling mäts i totalavkastning”, säger Carl-Henrik Söderberg, analysansvarig på Aktiespararna.

I samband med den pågående rapportsäsongen, där bolagen redogör både för sina fjärde kvartal och för 2021 som helhet, har många bolag på Stockholmsbörsen kommit med positiva besked angående hur mycket de kommer att dela ut till sina aktieägare i vår.  

SEB spår att omkring 300 miljarder kronor kommer att delas ut till spararna. Carl-Henrik Söderberg, analysansvarig på Aktiespararna, konstaterar att utdelningskranarna har öppnats på vid gavel.  

– Det kommer att delas ut mycket pengar. Det är ett som är säkert. Många bolag har kassorna fyllda och kommer att dela ut mycket pengar till sina aktieägare. Det är känt sedan innan och bolagen bekräftar även den bilden när utdelningsbeskeden nu trillar in i stril ström under rapportperioden, säger han.  

LÄS OCKSÅ: Utdelningsregn: ”Aktier med hög direktavkastning”

Få har missat att det har skakat till ordentligt på börsen under starten av 2022. Utvecklingen gör att Carl-Henrik Söderberg tycker att det är sunt att kika mer på utdelningar nu än vad fallet kanske var förra året. 

– Inte bara för att utdelningen innebär pengar in på kontot för dig som aktieägare, utan också för att utdelningsbolag i stor utsträckning tenderar till att vara bolag med en stabilitet i sin verksamhet samtidigt som den finansiella ställningen är stark. Det är egenskaper som uppskattas i rådande läge. 

Hur går det att bästa använda sig av måttet “direktavkastning” (hur hög ett bolags utdelning är i förhållande till aktiekursen)? 

– Det är viktigt att inte stirra sig blind på det. Gör man det är risken stor att du väljer bolag som inte motsvarar dina krav när det gäller kassaflöden, vinster och finanser. Kom ihåg att ett bolags utdelning inte är huggen i sten och att det är intjäningsförmågan som styr utdelningen. Det innebär att utdelningen kan sänkas om bolaget har sämre kassaflöde eller behöver mer kapital till investeringar. 

Carl-Henrik Söderberg understryker att aktiers utveckling mäts som en totalavkastning. Det betyder att både kursutveckling plus utdelning inkluderas.  

– Att en aktiekurs stiger hänger ihop med ett bolags förmåga att växa sina vinster. Så ett bolag som växer snabbt tenderar att gå bättre på börsen över tid än ett bolag som växer långsamt. Bolag som delar ut mycket pengar är allt som oftast bolag som befinner sig i en mättnadsfas vad gäller tillväxt. De växer inte så mycket helt enkelt. Om tillväxtförutsättningarna inte anses tillräckligt attraktiva väljer bolag i stället att skifta ut pengar till sina aktieägare i större utsträckning för att på så sätt attrahera investerare, säger Aktiespararnas analysansvarige, och tillägger:  

– Bolag med goda tillväxtförutsättningar gör då tvärtom. De väljer att göra investeringar i verksamheten eller gör förvärv för att kunna fortsätta växa. Då blir utdelningar sekundärt. 

MISSA INTE: Så fungerar utdelning

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem