Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Kombinationen utdelning och kvalitet är vad Hanna Lindbo, som förvaltar Ålandsbanken Norden Dividend, letar efter i investeringar. För Stock Magazine berättar hon om vikten av rätt direktavkastning, återköpens betydelse, vad som gör en utdelningstrend långsiktigt hållbar och delar med sig av fyra favoritcase. “Vi tittar inte bara på utdelningen i kronor och ören”, säger Hanna Lindbo.
Hanna Lindbo förvaltar Ålandsbanken Norden Dividend tillsammans med rutinerade finansräven Lars Söderfjell.
– Det är en ganska nystartad fond. Vi har fokus på utdelningsaktier ihop med kvalitetsbolag som handlas till en rimlig värdering. Vi vill ha en genomsnittlig direktavkastning som är högre än den som finns på marknaden och vårt jämförelseindex, säger hon.
Hanna Lindbo lägger ut texten om vad som egentligen är viktigast när det kommer till att hitta rätt aktier.
– Ett kvalitetsbolag kännetecknas av egenskaper som hög lönsamhet, stark balansräkning och stabila kassaflöden. Sedan finns det även mjukare aspekter som vi tittar på. Bland annat att affärsmodellen ska vara robust och att vi tycker om ägarna och ledningen i bolaget. Det är positivt om bolaget har historiken på sin sida och är ledande inom sin nisch. Vi är långsiktiga i vårt ägande och då måste vi kunna tro på bolaget sett ur ett längre perspektiv.
Om ett bolag har en förhållandevis hög direktavkastning och kan dela ut en god andel pengar och har gjort så under en längre tid är det ett tecken på att någonting rätt görs. Inte minst om utdelningen har höjts många år i rad.
– Sedan kan det givetvis finnas undantag på portföljnivå. Industribolagen har ofta en lägre direktavkastning och delar inte ut så mycket pengar. Men vi vill ha den exponeringen ändå. Ett sådant exempel är verkstadsbolagen på aggregerad basis. De delar inte ut så mycket pengar som grupp, men vi ser värde i dem ändå.
Glöm inte återköpen
Hanna Lindbo framhåller att den genomsnittliga direktavkastningen på de nordiska börserna, som utgör fondens investeringsunivers, uppgår till omkring 3,5 procent. I skrivande stund noteras den genomsnittliga direktavkastningen bland innehaven i Ålandsbanken Norden Dividend till omkring 4,3 procent.
– Vi vill ligga tydligt högre än vårt jämförelseindex. Man får räkna in återköp också. Det är kanske inte lika vanligt bland bolag i Sverige som det är bland bolag i till exempel Danmark. Där brukar bolagen återköp en större andel aktier och dela ut mindre i rena pengar. Kombinationen av utdelning och återköp av egna aktier skapar större återföring av kapital till aktieägarna.
Hanna Lindbo är tydlig med att utdelningar, trots att många investerare har en preferens som lutar åt det hållet, inte är allt. Det kan finnas ytterst goda skäl att investera vinsten i sin befintliga verksamhet eller att lägga den på värdeskapande förvärv för bolagen.
– Men det finns heller ingen anledning att bygga kassa bara för att göra det om bolaget verkar på en stabil marknad som inte växer nämnvärt. Då är det bättre att dela ut till aktieägarna, genom utdelning och/eller återköp. Vi tycker att vissa bolag skulle kunna trycka på och göra större återföringar till aktieägarna i stället för att sitta med en jättelåg skuldsättning.
Tveksam till extrautdelningar
Då och då händer det att ett bolag har en direktavkastning som är långt mycket högre än det generella snittet på 3,5 procent. I storbankernas fall är det både förklarligt och förståeligt. Men ibland rör det sig i stället om att ett bolag gör en extrautdelning på grund av till exempel en större verksamhetsförsäljning.
– Generellt sett är vi inte så positiva till extrautdelningar. Vi är inte negativa till det, men det är inte ett styrketecken på samma sätt som återkommande, växande utdelningar.
Hanna Lindbo är tydlig med att Ålandsbanken Norden Dividends filosofi är att i huvudsak fokusera på att investera i större, etablerade bolag i regionen.
– Vi tittar så klart också på andra nyckeltal än bara direktavkastningen. Det handlar också om aktiens likviditet och om hur vår portfölj är konstruerad i grunden.
Volvo-aktien är för billig
Hanna Lindbo bjuder sedan på fyra av sina favoritaktier i fonden.
Först ut är verkstadsklassikern AB Volvo. Det är ett bolag som är fundamentalt undervärderat, enligt förvaltaren.
– Det är ett av få nordiska industribolag som har en hög direktavkastning. Den uppgår till omkring 6,5 procent och aktien handlas till ett förväntat P/E-tal på cirka 12. Det kan bli stökigt kortsiktigt med bland annat tullar. Men värderingsmässigt ser vi väldigt positivt på aktien. En växande serviceaffär bidrar till att volatiliteten i marginalen kommer ned. Vi tror mycket på Volvo långsiktigt.
Autoliv delar ut halva börsvärdet
Sedan följer ett case på temat återköp. Autoliv, som också fått sina slängar av Donald Trumps tull- och tariffslevar och utspel, lanserade nyligen ett återköpsprogram som går ut på att 3–6 procent av aktierna ska köpas tillbaka årligen fram till 2029.
– Tillsammans med utdelningen innebär det att 6–9 procent per år kommer att återföras till aktieägarna fram till 2029. 30–40 procent av börsvärdet ska alltså återföras. Dessutom är det ett bra bolag som vi gillar och aktien är billig.
Vändning väntar för Essity
Hanna Lindbo beskriver Essity som lite av en pärla som har gått trögt på börsen. Bolaget har dock blivit mycket bättre de senaste åren.
– Nu har bolaget en direktavkastning på 3,5 procent. 1,5 procent följer också med genom återköp. Efter att ha sålt dotterbolaget Vinda för 19 miljarder kronor har Essity nu en superstark balansräkning. Essity skulle kunna köpa tillbaka mycket mer aktier, men vi är glada att vi har fått något.
Hanna Lindbo lyfter även fram bolagets nya vd Ulrika Kolsrud som något som har potential att ge aktien en skjuts uppåt.
– Sedan blir Essity även en vinnare på att massapriset kommer ned och på att de gör sina inköp i dollar nu när valutan har försvagats. Det är två positiva aspekter. Dessutom handlas Essity under sin historiska genomsnittliga värdering. Det borde kanske vara tvärtom nu när bolaget har blivit bättre rent operationellt.
Novo Nordisk väger tyngst
Det största innehavet i Ålandsbanken Norden Dividend går att hitta i vårt sydliga grannland Danmark. Läkemedelsbjässen Novo Nordisk har ett tufft år i färskt minne med motgångar på löpande band. Hanna Lindbo ger sin syn på smällarna.
– Allting har gått emot. Det började med att läkemedlet Cagrisema gav en lägre viktminskning än väntat. 23 procent i stället för 25 procent. Då rasade aktien kort före nyår och sedan var snurran igång. Sedan har det varit tullar, läkemedelspriser som ska sänkas och att konkurrenten Eli Lilly har presenterat bättre data. Sedan har tillväxten av utskrivna recept i USA också varit sämre för Wegovy.
Hittills låter det inte alls särskilt roligt. Men Hanna Lindbo vädrar morgonluft och ser flera positiva triggers.
– Det börjar ta fart med recepten. Sedan har så kallade “compounders” förbjudits från att göra kopior på Wegovy. Sentimentet är kört i botten, men vi har sett hur det har börjat att vända. Novo Nordisk beräknas ha en vinsttillväxt på 15–20 procent kommande år och P/E-talet uppgår till omkring 17. Det är ett bra case till en låg värdering.
Hanna Lindbo konstaterar sedan att Novo Nordisk varken kommer att dela ut pengar eller återköpa aktier i närtid på grund av det stora förvärvet av Catalent.
– Men framöver går det att räkna med en direktavkastning på 3 procent och återköp som motsvarar 1 procent. Det gör aktien ännu mer attraktiv.
Banker drar loket
Ålandsbanken Norden Dividend, som har en förvaltningsavgift på 1,31 procent, är också rejält investerad i nordiska storbanker.
– Det är något som höjer den genomsnittliga direktavkastningen bland bolagen i fonden. Vi gillar banksektorn. Det har gått att se att fonden har hållit emot med bra under de stökiga perioder som vi har haft under 2025. Det beror inte minst på våra innehav i bankaktier, säger Hanna Lindbo.
Under 2025 är Ålandsbanken Norden Dividend upp omkring 5 procent.
FAKTA
Ålandsbanken Norden Dividend
Tio största innehaven (mätt i procentuell andel av det förvaltade kapitalet):
Novo Nordisk (Danmark) – 8,7.
Investor – 6,6.
AB Volvo – 5,9.
Nordea – 5,5.
Danske Bank (Danmark) – 4,4
Essity – 4,4.
Swedbank – 4,3.
Autoliv – 4,2.
Sampo (Finland) – 3,9.
Sandvik – 3,5.
Källa: Avanza. Informationen hämtades den 8 juli 2025.