Foto: Unsplash.

Fyra börsbjässar som bjuder på utdelningsregn

Efter att SBB igår redovisade sina böcker för det fjärde kvartalet är nu utdelningarna spikade för det största bolagen på börsen. Flera av dem höjde guldregnet rejält.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Dagens Industri har idag listat vilka bolag som höjt utdelningarna – och vilka som höjt dem mest. 

Fastighetsbolaget SBB var igår sist av OMXS30 bolagen att redovisa sin kvartalsrapport och styrelsen föreslog en utdelning på 1,44 kronor per stamaktie. Det innebär en höjning på drygt 9 % mot fjolårets 1,32 kronor. Utgår man från torsdagseftermiddagens kurs ger det en direktavkastning på 8,1 % vilket också är högst av alla OMXS30-aktier.

På andra platsen av bolagen med högst direktavkastning hamnar Telia. Folkaktien erbjuder 7,4%. Telias bokslut mottogs dock inte bra av marknaden och bolaget har gått svagt på börsen det senaste.

LÄS OCKSÅ: Utdelning – spararens bäste vän

Höjer med 60%

Handelsbanken hamnar på en tredjeplats. Banken har föreslagit en ordinarie utdelning på 5,50 kronor plus en extrautdelning på 2,50 kronor. Det är en höjning med 60% jämfört med föregående år. För den mer omsatta A-aktien uppgår direktavkastningen till 7,3 %.

En annan teleoperatör, Tele2, hamnar också på listan av högutdelare. Tele2 menar att dela ut 6,8 kronor per aktie, vilket motsvarar en direktavkastning på 7,2 % och ger bolaget en fjärde plats på listan. Den föreslagna utdelningen är en dock en marginell höjning jämfört med de 6,75 kronor per aktie som bolaget skiftade ut för räkenskapsåret 2021.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem