Sofia Holmquist har tagit vägen från Unga Aktiesparare till finansbranschens absolut toppskikt. Foto: Privat.

Från lokalavdelning – till riskkapitaljätte

Resan började hos Unga Aktiesparare i Jönköping. Nu spelar Sofia Holmquist en viktig roll på Investordelägda EQT. “UA gav mig nya perspektiv på livet”, säger hon.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2023

 Efter att ha börjat jobba i de yngre tonåren och sedan rest världen över hamnade Sofia Holmquist i Jönköping. Det var på universitetet i den småländska staden, där hon läste företagsekonomi, som hon stötte på Unga Aktiesparare.

– UA kom till mig under mitt andra år i staden. Jag hade precis avslutat ett år som ordförande för vårt sociala utskott och dåvarande ordföranden för UA Jönköping sökte någon som hade koll på universitetslivet, säger Sofia Holmquist.

Sofia Holmquist flyttade sedan tillbaka till Stockholm och verkade som vice ordförande i UA:s valberedning i tre år.

Efter att ha tagit examen har hon jobbat med kommunikation för bland annat Atlas Copco, H&H Group och Visit Sweden. Sedan i höstas är hon anställd på börsnoterade, Investordelägda EQT där fokus ligger på att vara en länk mellan riskkapitalbjässens interna partners och externa investerare.

– Det gör jag i ett team som heter “Client relations och Capital raising”. Jag och mina kollegor koordinerar due dilligens-dagar, konferenser och event där investerare lär känna EQT och våra arbetssätt. Målet är att investerarna ska känna sig trygga i att EQT kommer ge värde tillbaka på de pengar som de investerar i våra fonder.

Sofia Holmquist konstaterar att hon alltid haft ett större intresse för sparande än för aktier.

– Att spara pengar har varit en stor del av min livsstil och har gjort det möjligt för mig att förverkliga många av mina drömmar i ung ålder. I och med min tjänst på EQT har jag begränsade möjligheter att investera i enskilda bolag och det har passat mig fint att fortsätta investera främst i fonder samt i förvaltade portföljer.

Några av hennes bästa spartips går ut på att alltid lägga undan pengar för investerandet före konsumtion och att dra ned på onödiga kostnader genom att till exempel handla på second hand eller att äta efter säsong.

SE OCKSÅ: Fyllde saknaden – med UA: “Gick all in”

Betytt mycket

Sofia Holmquist är noga att betona Unga Aktiesparares stora betydelse för henne.

– Det är en fantastisk organisation både som medlem, men framför allt som aktiv. UA gav mig många vänner som i sin tur gav mig ett nytt perspektiv på livet. Gemenskapen av att ha liknande intressen men också ha väldigt kul tillsammans är fantastisk. Jag är säker på att det nätverk jag byggt upp i UA kommer följa mig livet ut. Jag följer fortsatt det fantastiska arbetet som vanlig medlem.

Vilka är dina karriärsmål?

– Att komma till ett bolag där jag kan stanna och växa länge. Vilket jag känner att jag har gjort nu. Men också att inte alltid vilja ha något mer eller något nytt. Utan att känna mig trygg där jag är och att jag hamnat på rätt plats för mig, just nu, säger Sofia Holmquist, och bjuder på ett viktigt råd:

– Välj din chef. Min erfarenhet är att chefen är den som gör det möjligt för dig att nå din fulla potential. Jag har haft förmånen att ha fantastiska chefer som alltid gett mig möjlighet att växa och utvecklas i min roll. Men det är också en person du har väldigt mycket kontakt med under ditt arbetsliv. Då är det viktigt att man känner sig trygg och sedd för att vardagen ska bli så bra som möjligt.

MISSA INTE: ”Vill skapa mig ett härligt liv”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem