Första halvårets bästa aktie – rusat över 200 procent

Första halvåret 2022 har varit något av en hållbarhetsmardröm på börsen. De aktier som har stått emot det bistra börsklimatet bäst återfinns till stor del i branscher som olja, snus, försvar och spel.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. 

Allra bäst på Stockholmsbörsen (Nasdaq) har det lilla rederiet Viking Supply Ships gått, aktien är upp 240 procent i år. Bolaget är verksamt inom isbrytning och säljer även tjänster till offshore-industrin. Några större nyheter som skulle motivera kursrusningen har bolaget inte levererat. Dock gynnas man som leverantör till oljeplattformar av det stigande oljepriset, första kvartalets rapport visade också på en ganska markant omsättningsökning.

Tvåa på listan är life science-bolaget Oncopeptides aktie som i slutet av juni rusade runt 90% på nyheten att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMAs kommitté för humanläkemedel antagit en rekommendation att ge Pepaxti ett fullt marknadsgodkännande i EU. Totalt i år är aktien upp 220 procent. Det är dock ett lyft efter en längre tids kräftgång. På ett års sikt är aktien också minus 70 procent efter den krasch som förra året följde på nyheten att bolaget drar tillbaka cancerläkemedlet Pepaxto från USA-marknaden.

Trea på listan ligger det av Lundin avknoppade oljebolaget International Petroleum Corporation, IPC, som bedriver olje- och gasutvinning i Kanada, Malaysia och Frankrike. Bolaget går som tåget tack vare de höga olje- och gaspriserna.

På storbolagslistan är Saab, trots att aktien rekylerat ned en del senaste tiden, överlägsen etta med en kursuppgång på 75%. Bolaget gynnas förstås av kriget i Ukraina och de efterföljande höjningarna av försvarsbudgetar runt om i världen. Det gäller inte minst på för Saab viktiga marknader som Sverige och Tyskland.

Tre bästa aktierna under 2022 (kurser 4/7)

Large cap

Saab +76%

Swedish Match +45%

OX2 +32%

Mid cap

Oncopeptides +224%

IPC +104%

Leovegas +73%

Small cap

Viking Supply Ships +234%

Vicore Pharma Holding +95%

Arctic Paper +66%

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem