Fler män än kvinnor investerar sina pengar

– ta makten över att äga dina pengar och börja investera mer

Enligt Sveriges Värdepapperscentral, Euroclear Swedens rapport ”Aktieägandet i Sverige (2018)” är 6 av 10 aktieägare män och det finns inget bolag som i majoritet ägs av kvinnor. Den 8 mars, internationella kvinnodagen står inför oss. En viktig dag på många sätt och en dag som lyfter flera viktiga grundbultar för kvinnor. Att äga sitt kapital och låta det växa, har blivit en allt viktigare fråga i jämställdhetsdebatten, för med ägande kommer makt. Något som både kan handla om att ha makten att styra över sitt eget liv eller kunna följa sina långsiktiga drömmar och finansiella välmående.

 

Elin Helander är forskningschef på Dreams, ett företag som utvecklar privatekonomiska produkter för att möjliggöra finansiellt välmående för individ och samhälle. Hon är även initiativtagare och medgrundare till Dreams Institute, ett initiativ som genom att bygga broar mellan forskning och innovation, arbetar för en ökad medvetenhet hur beteende, känslor och ekonomi hänger ihop.

Enligt Elin är långsiktiga investeringar avgörande för att nå sina ekonomiska mål och att ta makten över sin egen ekonomi är en bidragande faktor för att öka sitt finansiella välmående som kvinna.

 

Varför sparar och investerar kvinnor mindre än män?

Kvinnor är inte lika benägna att investera sina pengar utan har i större utsträckning pengarna på sparkonton, och det är synd. Sparar du på lång sikt är det bra att få avkastning på pengarna, till exempel genom att investera i fonder. Kvinnor är bra på att spara pengar, vi behöver bara bli ännu bättre på att våga investera dem också. Det är vanligt att inte veta hur man ska börja och att man känner sig osäker. Dessa känslor gör att man inte tar tag i saken utan skjuter på det till framtiden. 

 

Hur tar man ta första steget att börja investera sina pengar?

Börja med att fundera vad du har för sparhorisont, när kommer du behöva pengarna? Det avgör för hur mycket risk du bör ta i dina investeringar. Se till att lära dig mer om det är mer kunskap du behöver. Pratar med vänner, gå med i grupper på internet med fokus privatekonomi och våga ställ frågor. Vi har också tagit fram en kurs som just hjälper dig komma igång med ett fondsparande. Ibland är det inte kunskap, utan just självförtroende för att våga komma igång att testa som man behöver.

 

På Dreams pratar ni om finansiellt välmående och vikten av att spara och investera till sitt framtida jag, vad menar ni då?

Pengar är något som kan omvandlas till precis vad vi vill, tid, bostad, trygghet är några exempel. Har vi inte pengar, så har vi heller inte samma möjligheter att få det jag nämnt ovan och det kan leda till att vi inte mår bra. 

Att vara stressad över pengar påverkar vår hälsa negativt visar studier. Därför är din privatekonomi inte något som bara finns i periferin i ditt liv, utan är något centralt och viktigt. Precis som brevbäraren Allan Svensson i den klassiska TV-serien Svensson Svensson brukade säga ’mår magen bra mår människan bra’, menar vi på Dreams ’mår din privatekonomi bra mår människan bra’. 

Det finns studier som visar att pengastress till och med gör vår hjärna så trött att vi får svårare att fatta beslut. Med den här kunskapen i bagaget blir det tydligt hur pengar och välmående hänger ihop, och också varför det är så viktigt att jobba för att alla måste ska ha en bra privatekonomi. Har vi inte tagit hand om vår framtid, mår vi heller inte bra här och nu. Alla behöver inte vara miljonärer, men ingen ska behöva ha ont i magen när de tänker på pengar. Det är inte bra för hälsan.

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem