Fem smarta analysråd

Genom att följa några enkla steg skapar du alla förutsättningar som krävs för att hitta intressanta och köpvärda aktier. Unga Aktiesparare i Karlstads Max Larsson går igenom hur du träffar rätt med hjälp av fundamental analys.

Vad är fundamental analys?

En fundamental analys (FA) är en grundläggande bolagsanalys där fokus ligger på bolaget och inte aktiekursens historiska utveckling som tekniska analyser (TA) gör. Målet med analysen är att komma fram till vilket “realvärde”, alltså det faktiska värdet, som bolaget har. Det realvärde man får fram av sin analys kan man sedan jämföra med bolagets “marknadsvärde”, alltså det börsvärde bolaget har. Om det visar sig vara en skillnad på det realvärde man kommer fram till och vad bolagets marknadsvärde är kan detta betyda köpläge.

Fundamentala analysen är ett bra och enkelt sätt att analysera ett bolag. Analysen ger ett brett perspektiv och en helhetsbild som kan användas för att sålla bort sämre bolag och kolla närmare på bättre bolag. Enligt Unga Aktiesparares tredje grundregel ska man försöka vara långsiktig på börsen och då passar den fundamentala analysen bra.

Varför är FA ett bra sätt att hitta köpvärda aktier?

Det är ett populärt och bra sätt att analysera ekonomiska data och göra helhetsbedömningar om ett bolag är köpvärt eller inte. Det finns goda möjligheter att göra analysen grundläggande eller gå in mer på djupet.

Ett enkelt sätt att se börsen på är att det är världens största tävling. Du som investerare tävlar mot andra investerare om att göra bra affärer på börsen. Med en bra fundamental analys blir du direkt mer påläst om det valda bolaget och kan därefter fatta klokare köpbeslut än dina konkurrenter.

SE ÄVEN: Tre sätt att värdera en aktie

Hur gör man en bra fundamental analys?

Steg 1: Hitta ett bolag som är intressant

Om det är svårt att komma på något så kan man sätta sig och göra en lista på bolag som har någonting att göra men det som intresserar dig och det du är bra på. Warren Buffett, i mångas ögon den bästa investeraren genom tiderna, brukar säga att han undviker bolag som är utanför hans kunskapsområde. Om du t.ex gillar gaming kan spelbolag vara mer intressanta än t.ex fastighetsbolag. Förstå det du investerar i.

Steg 2: Inhämta information om bolaget

Här är det kreativiteten som sätter gränsen. I bolagets årsredovisning finner du det mesta som du behöver för att göra en bra analys. Du kan t.ex kolla på intervjuer med representanter från bolaget eller läsa på om bolaget på bolagets hemsida. Men tänk på att alltid vara kritisk till den information du ser. Allt kanske inte stämmer och mycket kan vara åsikter och inte fakta.

Var hela tiden objektiv och neutral så att du försöker ha en så verklighetstrogen bild av företaget som möjligt.

Steg 3: Skriv ner intressant fakta

Skriv ner den fakta du tycker är relevant och som du tror är användbar. Syftet med en fundamental analys är att få en grundläggande förståelse för bolaget så detaljerna är inte det viktiga, men tänk på att analysen blir bättre och mer verklighetstrogen ju mer detaljerad din analys är. Börja med att analysera grundligt för att sedan kunna vara mer djupgående på de intressanta delarna. För att få mer ordning i din analys kan du dela upp all fakta i två delar.

Kvalitativ fakta

Denna del handlar om att få en bra bild om bolaget och förstå verksamheten som bolaget bedriver. Den fakta som inte handlar om siffror, nyckeltal och ekonomisk historia. För att få en bra förståelse för bolagets verksamhet kan du bland annat använda följande:

– Skriv en kort beskrivning om bolaget och dess verksamhet.

– Skriv om branschen bolaget är verksam i. Till exempel om konkurrens och efterfrågan .

– Något om styrelsen och ledningen. Innehav hos ägare och eventuella anmärkningar.

– Chefsord. Vd:s syn på framtiden och trovärdighet.

Kvantitativ fakta

Här ska spännande och intressant fakta om bolagets ekonomiska situation skrivas ned. I årsredovisningar kan man hitta viktig data som kan vara värd att kolla på. Under rubriken “Resultaträkning” i årsredovisningen framgår vilka utgifter och kostnader bolaget har samt vilken vinst företaget gjort under året. I “Balansräkningen” ser man företagets tillgångar och skulder samt eget kapital. Har siffrorna blivit bättre de senaste åren?

Resultaträkning:

– Nettoomsättning: Vilka intäkter har företaget efter skatter och andra avgifter?

– Årets resultat: Intäkter minus samtliga kostnader. Vinst eller förlust?

– Vinstmarginal: Hur mycket vinst genererar bolaget jämfört med omsättningen?

Balansräkning:

– Tillgångar: Vilka tillgångar har bolaget?

– Skulder: Hur stora skulder har bolaget till inte minst banker?

– Eget kapital: Den del av bolaget som ägare har rätt till. Bland andra aktieägarna.

Steg 4: Jämför med liknande bolag

Utgå från utvecklingen de senaste åren i det bolag du analyserar jämfört med nära konkurrenter inom samma bransch. Kanske har “Hildas hunddagis” ökat sin vinst med 20 procent de senaste fem åren jämfört med “Kalles kattdagis” som endast har ökat sin vinst med 4 procent under samma tid. Då kanske alternativ ett är mer köpvärt än alternativ två?

Steg 5: Utvärdera: Är bolaget köpvärt?

Tycker du att bolaget är intressant att investera i? Om din fundamentala analys tyder på att det är ett köpvärt bolag måste ett pris för bolaget bestämmas. Ett bolag som är bra men totalt övervärderat är inte en bra investering. Då kommer du betala mer för bolaget än vad bolagets realvärde är. Om däremot börsvärdet är lägre än vad du anser att bolaget är värderat till kan detta vara ett bra köpläge. 

MISSA INTE: Fem kloka aktietips

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är fundamental analys ett bra sätt att hitta bra bolag på börsen och sålla bort de bolag som inte är köpvärda. Man kan analysera bolaget väldigt grundläggande eller vara mer detaljerad för att få ett mer verklighetstroget realvärde. Det finns egentligen ingen gräns för hur avancerad en fundamental analys kan vara då man kan lägga till mer avancerade nyckeltal och djupdyka i bolagets ekonomiska situation. 

Lär dig mer om fundamental analys och hur du blir en bättre investerare på Grund- och fortsättningskursen som Unga Aktiesparare anordnar. Lycka till med era fundamentala analyser!

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem