Fem listiga sparknep

Det är både mycket smart och viktigt att investera pengar i aktier och fonder. Men det går även att få ut mer av sina inkomster på andra sätt. Här bjuder Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson på ett par råd.

Var hälsosam 

Varför inte minska resandet med bil eller kollektivtrafik? En bil kan kosta mycket att både köpa eller leasa och sedan att underhålla med både regelbunden påfyllning av bensin och service. Alla som regelbundet reser med buss, spårvagn eller tunnelbana vet att plånboken tar stryk. Att försöka gå eller cykla, förutsatt att det är möjligt att få livet att fungera, till arbetet och diverse aktiviteter är en klok utgångspunkt. Det innebär både sparade pengar, men även en förbättrad motion som leder fram till ett bättre mående som stärker livskvaliteten.

Utnyttja erbjudanden 

Se till att vara på hugget och ta del av diverse erbjudanden och rabatterade kampanjer som kommer i din väg. Genom att vara med i en kundklubb kan du till exempel få tillgång till unika erbjudanden i din lokala mataffär eller hos detaljhandlaren som du brukar gå till för att köpa grejer till hemmet. Gillar du att resa kan det vara en god idé att gå med i SJ Prio, där du samlar poäng som kan leda fram till såväl kraftigt rabatterade resor, billigare pris på olika aktiviteter på dina resmål och i slutändan även utflykter som dina poäng betalar. Nu kan det även dyka upp intressanta realägen på saker och produkter av alla dess slag under Black Friday som blivit en betydligt större fluga än att bara äga rum under en enskild dag.

LÄS ÄVEN: Får ekonomihälsapris – för insats som främjer kvinnligt sparande: ”Otroligt stolta”

Laga och återanvänd 

Bara för att dina snören på skorna går sönder eller byxorna får hål på knäna behöver du nödvändigtvis absolut inte slänga dem för att köpa ersättare. Det går att göra mycket själv för att lappa och laga både kläder och andra saker som kan ha blivit skadade. Det går även att gå till en skräddare eller olika former av reparatörer. Att vara hållbar är en trend som, med all rätta, växer i styrka och att handla i alla fall vissa plagg på second hand-butiker är både miljövänligt och väldigt inne. 

Maxa mecenat 

Som student, det kan räcka med att läsa en kurs och plugga på 50 procent, får du ofta ett mecenat-kort som ger dig rabatter på allt från biljetter på idrottsevenemang till månadskort på SL (Stockholms länstrafik) och på olika produkter i olika butiker. När du pluggar är dina inkomster allt som oftast betydligt lägre och genom att se över vilka möjligheter ditt mecenat-kort ger dig blir det både enklare och roligare att leva. Det går att spara många kronor och kanske öka sin pressade budget en aning på några områden.

MISSA INTE: Största börsrädslan: Missa framgångseffekten

Välj dina nöjen 

Behöver du verkligen ta den där utelunchen med kollegorna varje dag? Eller kan det räcka med en hemmagjord matlåda som är betydligt billigare och som kan gå att skala upp och göra fler portioner av i samband med ett större kok vid åtminstone ett par tillfällen i veckan? Luncher är bara ett exempel på så kallade nöjen som lätt kan dra iväg pengamässigt. Naturligtvis är det viktigt att unna sig saker som ger livet mening och sätter färg på tillvaron. Inte minst när det råder så trista tider som det gör i samhället för stunden. Men genom att vara lite mer selektiv, tänka smart och försöka att få ned onödiga utgifter finns det tusenlappar att spara varje månad. På sikt kan slantarna växa sig mycket större med hjälp av rätt investeringar och ränta-på-ränta-effekten på börsen. 

SE OCKSÅ: Vägar att investera hållbart

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter