Fem kloka aktieråd

Börsens tusentals aktier kan kännas som en enda stor djungel när du vill komma igång. Här är ett par viktiga principer som du kan hålla dig till för att skapa en stabil och långsiktig sparportfölj.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

Sprid risken genom att äga aktier i 10–15 bolag: Ett av de största och vanligaste nybörjarmisstagen på börsen är att investera i enbart ett fåtal bolag. Sprid istället ut riskerna genom att diversifiera din aktieportfölj. Sikta på att äga 10–15 bolag, inte bara ett par stycken. För vad händer om du investerar hela ditt kapital i en aktie, och företaget går i konkurs? Då förlorar du ju hela din investering. Genom att investera i flera aktier så kan du undvika ett lika hårt fall.

Äg bolag som befinner sig i olika branscher och länder: På samma tema bör du som investerare även tänka på vilka marknader som dina bolag har sin verksamhet emot. Att enbart äga bolag med försäljning inom Sveriges gränser eller som är verksamma inom samma bransch är exempel på en mindre bra riskspridning. Tas hänsyn till detta för att på så sätt sprida riskerna ännu mer.

LÄS OCKSÅ: Tipsen inför första aktien

Månadssparande: Om du har möjlighet så är månadssparande det absolut bästa sättet att både spara långsiktigt och regelbundet. Då minskar du risken att köpa alla aktier när ­börsen står på sin topp. Du skapar helt enkelt ett bra snitt över tid. I många fall är av-­kastningen för månadssparande människor mycket högre än för dem som inte spara regelbundet.

Sitt i båten när börsen svänger: Att aktier stiger och sjunker i värde sker hela tiden. Ta det lugnt, ofta kommer de bästa köptillfällena just när aktiemarknaden har minskat i värde. Och sparar du på lång sikt kommer det att finnas både toppar och dalar på vägen. Det är dock viktigt att du inte investerar de pengar du kommer behöva inom en snar framtid. Då känns det också lättare att ta svängarna med ro.

MISSA INTE: Därför faller aktien efter utdelning

Välj stabila bolag och undvik högriskaktier: Som helt ny på aktier kan det vara klokt att undvika aktierna med högst risk. Bolag med hög risk kan anses vara dem som inte går med vinst i nuläget och det enda som finns är löften om en eventuell väldigt ljus framtid. Dessa bolag kallas för förhoppningsbolag. Vill du sova gott och veta att dina pengar växer på sikt så ska du investera i stabila bolag som har en bra historik. 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter