Fem fördelar med fonder

De flesta svenskar sparar i aktier via fonder. Ändå rapporterar media mer om enskilda börsföretag och deras ledare. Förklaringen kan vara att enskilda aktier skapar dramatik, medan fonderna upplevs som tråkiga.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

Hur tar du ett foto på en aktiefond?

Nej, det går inte.

Bristen på spännande foton bidrar till att fonder så sällan syns i media. Journalister vill helst ha en snygg produkt eller välkänd människa på tidningens förstasida. Fonder har bara en förvaltare som få känner igen. Det ger inte samma nyhetsvärde.

LÄS MER: Så kickstartar du ditt fondsparande

Ändå dominerar fondsparande i Sverige. Tack vare den statliga premiepensionen sparar nästan alla i Sverige i värdepappersfonder. Att de används för vårt pensionssparande beror på att fonder ger fem klara fördelar:

TRYGGHET VIA FÖRVALTNING

Förr i världen var det bara de riktigt rika som hade råd att anställa en förvaltare. Slottsherrar i England anställde en ”steward”. Ägare av företag anställer en verkställande direktör. Men fondbolagen har gjort förvaltning till en lätt tillgänglig tjänst som omfattar riskspridning, urval av investeringar och omplaceringar.

RISKSPRIDNING

Finansbranschen kan ta betalt. Allt för ofta syns inte kostnaderna, till exempel för valutaväxling vid internationella transaktioner. Men en tjänst som fonder levererar är verkligen gratis: diversifiering. Den fördel som skapas genom att fonder sprider ut sparandet på många olika innehav är ofta till och med billigare. Globala aktiefonder är ofta billigare än specialiserade landfonder. Och indexfonder som köper alla innehav i index har normalt mycket lägre avgifter än fonder med en aktiv förvaltare som väljer få innehav.

MÅNADSSPARANDE

En annan fördel med fonder är att de normalt saknar köpavgifter, vilket gör att sparare som sätter in några hundralappar varje månad får köpa till exakt samma kurs som den som köper för miljonbelopp. Här finns en avgörande skillnad mot aktiemarknaden, där handeln sker med courtage, bäst möjlig kurs och hela aktier. Månadssparande betyder dessutom att köpen sprids ut under en lång tidsperiod. Det begränsar risken att göra hela investeringen nära en topp i värdeutvecklingen.

GRATIS BYTEN

För aktiva sparare som tycker det är spännande att försöka köpa och sälja vid rätt tillfälle ger numera både pensionssparande och ISK möjlighet att byta fonder helt utan avgifter eller extra skatt. Dock finns det ofta en dold kostnad för valutaväxling, om fonden har andelskurser i utländsk valuta. Det gör att korta innehav bör vara i fondandelar som har andelskurs i svenska kronor.

STORA KAPITAL, DYRARE ÄN SMÅ

Alla kunder i en fond får samma tjänst: investering i samma portfölj, samma förvaltare och samma brev med information. Men avgifterna tas i procent av insatt belopp, vilket betyder att den som sparar en tusenlapp bara betalar en tusendel i fondavgift räknat i kronor jämfört med den som sparar en miljon. Alltså betalar de rika kunderna förvaltarnas löner och fondbolagens vinst, medan småspararna får mer service än de betalar för.

Fonderna är finansbranschens Robin Hood.

MISSA INTE: Lär dig mer om fonder

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter