Fantastisk formula för förvärv

Bolagsstrukturer, ägarskatter och familjejuridik… Det finns många saker att ha koll på om man är intresserad av att ta över ett bolag. Vi har intervjuat Ulf Skarin som jobbar med ägarplanering och generationsskiften på Swedbank. Hur går ägarbyten till?

 

Vad innebär ditt jobb och vad är det ni på Swedbank hjälper till med?

– Jag, Hans Carlsson och Bengt Brand jobbar i Ägarplaneringsgruppen. Vårt jobb är att vara samtalspartner till företagsägare. Det är ofta ett brett samtal om allt möjligt som en fåmansföretagare funderar på i sitt ägande. Till exempel bolagsstrukturer, ägarförändringar, ägarskatter, familjejuridik, strategier och ägarstyrning. Vi träffar var och en 250–300 ägare i enskilda samtal varje år. Vi har alla hunnit med 3’000–4’000 var. Vårt jobb är inte att ge de slutgiltiga råden eller göra lösningarna, det gör experter på varje område.

 

Vad innebär ett ägarskifte?

– Vid något tillfälle är en ägare klar med sin företagsresa. Då behöver företaget leva vidare med nya ägare, i eller utanför familjen. Det är ofta en ganska känslomässig process, vi pratar ju ofta om livsverk.

 

Finns det svårigheter och utmaningar med företag som ärvs inom en familj?

– Det finns många. Den största och viktigaste är det öppna samtalet i familjen. Kan man skapa en atmosfär där alla tydligt talar om vad de vill, kan och känner och alla också lyssnar aktivt är mycket vunnet. Det är också viktigt att inte fastna vid en lösning för tidigt. Ta hjälp om familjesammanhållningen riskeras. Om man någon gång ska köpa konsulthjälp är detta kanske det viktigaste tillfället.

 

Om en familjemedlem inte vill ta över bolaget, vad händer då? Går bolaget ut till försäljning på öppna marknaden?

– Ja, eller så tar någon eller några anställda över. Alternativet är att bolaget avvecklas och läggs ner. Det är oftast väldigt tråkigt för hela samhället. Både kapitalförstöring och arbetstillfällen som försvinner.

 

Hur gör man om man som privatperson är intresserad av att ta över ett bolag?

– Först måste man fundera på vilken sorts bolag man söker. Vad gör jag bra och vad tycker jag är roligt, vilket brukar vara samma sak. Det gäller också att fundera över vilka ekonomiska muskler man har eller kan få hjälp med. Sedan gäller det att söka bolag som är till salu. Man kan kontakta en företagsförmedlare, Almi, banken eller själv söka efter tänkbara bolag.

 

Vad finns det för fördelar med att ta över ett bolag?

– Det finns ofta stora fördelar jämfört med att starta från början. Köper man ett företag finns det redan kunder och en fungerande affärsmodell.

 

Har du några tips till de som är intresserade av att gå in i ett bolag på det här sättet?

  • Gå igenom bolaget ordentligt. Även om det redan finns en affärsidé och en affärsmodell behöver du bedöma ett den håller i framtiden. Helst ska kunna vässa den förstås.
  • Värdera riskerna. En stor risk är att den gamla ägaren försvinner. I värsta fall kan kunder och anställda försvinna med den gamla ägaren.
  • Se till att du har ordentligt hjälp, både med juridiken och den ekonomiska bedömningen.
  • Ha stor respekt för företagskulturen.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem