Erik, 30, lever på sitt sparande: ”Hade inte räknat med det”

I snart två år har Erik Ganeheds aktieportfölj utgjort grundbulten i tillvaron. ”Jag har jobbat övertid och lyckats undvika alltför hög livsstilsinflation, säger Eskilstunasonen, som är regionchef för Mitt inom Unga Aktiesparare.

Hösten 2019 sade Erik Ganehed upp sig från sitt jobb. Han har inte ångrat sitt beslut. I juni 2021 taktar portföljen med aktier och fonder fortsatt på så pass bra att han fortsatt inte går till något arbete dagligen. 

– Jag har jobbat övertid när tillfälle funnits och tagit uppdrag på andra orter. Sedan har jag lyckats med att undvika alltför hög livsstilsinflation, konstaterar Erik Ganehed. 

Hur har resan sett ut?

– Portföljen har täckt levnadsomkostnader och kunnat växa, även om den inte uppnår FIRE-rörelsens 4-procentsmål. Så inkomster måste in igen om jag inte lyckas med exceptionell avkastning. Jag har inte haft bråttom med att skaffa nytt jobb, men jag hade inte räknat med att det skulle gå så här lång tid.

Erik Ganehed, som är uppvuxen och bosatt i Eskilstuna och regionchef för Mitt inom Unga Aktiesparare, är väldigt förtjust i gruvbolag inom uran- och ädelmetallsbranschen. 

– Min favoritfond är AuAg Silverbullet. Spiltan är min favoritaktie då jag vuxit upp med spel från Paradox. Högst avkastning har Gamestop gett mig, men den är inte kvar i portföljen längre, understryker 30-åringen med ett skratt. 

LÄS OCKSÅ: Alicia lever sin finansdröm

Gillar gemenskapen

Erik Ganehed hymlar inte om att sitt engagemang för Unga Aktiesparare är stort. Det finns ett par aspekter som gör att han uppskattar organisationen extra mycket. 

– Nätverket och kunskapsbanken. Om man har en udda investeringside finns det någon som tänkt i samma banor som man kan diskutera med.

Vilket är ditt bästa spartips?

– Mat som är rödmärkt på grund av sista förbrukningsdag.

MISSA INTE: Toppavkastning – även utanför börsen: “Otroligt högt värde”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem