Det finns en värld efter Corona, och den världen är hållbar!

Det är inte ofta vi är i början av ett paradigmskifte och är medvetna om det. Men nu är vi det och den här förändringen är annorlunda. Den är bredare, den går djupare och den påverkar alla. Framtiden måste vara hållbar – det finns inga alternativ. Därför är det här ett perfekt läge för dig som drömmer om att bli entreprenör. Låt mig berätta varför.

Vi står i början av ett paradigmskifte

För lite mer än ett år sedan blev vind- och solel billigare än el från fossila bränslen. Vi visste att detta skulle ske, men ingen visste när. Förnybar energi har blivit det ekonomiska startskottet i ett hållbart paradigmskifte som förmodligen kommer att ta en hel generation att slutföra. Och, det är inte bara företag som är involverade i fossila bränslen som påverkas, utan alla kommer att känna av det.

Vår syn på konsumtion håller på att förändras. Vi börjar inse att vi måste hushålla med våra resurser. Det är inte längre okej med ”slit och släng” eller varor som tillverkas på andra sidan jorden under omständigheter som är olagliga i Sverige. Istället är olika produkter och tekniker som hjälper oss att leva mer hållbart högintressanta.

Det här paradigmskiftet kommer att förändra hur vi reser, bor, äter och sparar. Det kommer att påverka det mesta i våra liv. Nu är det alltså dags att göra bra val. För det är genom våra val som vi väljer vilken framtid vi investerar i.

 

Ett framtidsscenario

Tänk dig helt elektrifierade transporter. Eldrivna lastbilar som levererar hem de matvaror och produkter du beställer på nätet vid en tidpunkt som passar dig. Tänk dig att din smarta bil laddas när det är billigast och att ditt hem är ett självförsörjande energisystem. Tänk dig att du själv väljer hur du använder energin du producerar. Tänk dig att elsaldot följer med dig i din bankapp, där du även kan sälja lite el om du behöver extra pengar.

Tänk dig ett samhälle som är byggt helt runt hållbarhet. Ett samhälle där vi reparerar och renoverar och låter saker leva vidare hos nästa användare. Ett samhälle där våra matvaror kommer från våra lokala producenter. Ett samhälle där alla förpackningar är värdefulla eftersom de standardiserats och införts i pantsystemet.

Okej, nog med framtidsvisioner. Men känner du dig ens lite inspirerad är mitt råd att bli entreprenör. I så fall kan du vara en av pusselbitarna som gör visionerna till verklighet.

 

Den nya världen behöver entreprenörer

Vi vet att väldigt mycket skall förändras. Vi vet att det som kommer att efterfrågas skall vara hållbart, digitalt, billigt, nytänkande och användarvänligt. Och det skall inte framställas eller produceras på någon annans bekostnad. Det är här du kommer in – du som drömmer om att bli entreprenör. Just nu är det ett perfekt läge att förverkliga din idé.

Du kanske tänker att det redan finns företag som gör det du vill göra. Ja, våra stora fina företag är väldigt bra på att leverera produkter och tjänster. Men deras akilleshäl är omställning – speciellt omfattande omställning. En stor del av dessa företag kommer inte att lyckas med det som paradigmskiftet kräver, nämligen att sluta med det de gjort i alla tider och istället uppfinna sig själva i en ny hållbar tappning.

Så bryt loss en liten process – eller ta en hel bransch – eller välj en produkt eller en tjänst. Se till så att det du skapar bygger på en hållbar affärsmodell, gärna med starka värderingar. Utnyttja känd teknik så långt det går. Där har du början på framtidens företag.

 

Hur går det till i praktiken?

Min entreprenörsresa började när mitt företag blev antaget till företagsinkubatorn Ideon Innovation. Efter 15 år inom bank var jag trött på att sälja produkter som jag själv aldrig skulle köpa, så jag ville starta en fond som var riktigt bra, riktigt billig, riktigt hållbar och som var så bred att den passade i stort sett alla. Nu, tre år senare, är det över 15.000 personer som sparar i Proethos fond och fonden kan köpas hos de flesta svenska banker. Jag är så glad för att jag vågade ta steget, tro på min idé och bidra till paradigmskiftet med en hållbar pusselbit.

Mitt råd till dig är följande: Hitta ett område som du är intresserad av eller – ännu bättre – ett område som du irriterat dig på länge. Om du tänker efter så kanske du redan har lösningen. Kanske du redan har tänkt att något skulle gå att göra på ett lättare, billigare eller roligare sätt? Skriv ner det, fundera och förfina. Kontakta sedan en av våra många inkubatorer runt om i Sverige. Deras affärsutvecklare är proffs på startups och scaleups och det kostar inget att prata med dem.

En sak till: Njut, det är jävligt kul att vara entreprenör.

 

Lycka till!

Magnus Alfredsson

Grundare, Proethos

Läs mer: www.proethos.se

 

Magnus tips för blivande entreprenörer:

  • Starta företaget med folk som kompletterar dig och som delar dina mål. Omge dig med duktiga människor. Prata med en coach om du kör fast. Du behöver inte kunna allt!
  • Lyssna inte på alla de där ”energidödarna” som bara ser utmaningar. Skulle jag ha gjort det så hade jag definitivt inte startat något företag.
  • Du kommer att ligga vaken på nätterna ibland, men det positiva är att när du driver ditt eget företag så kan du faktiskt göra något åt det du grubblar på.
  • Lyssna på vad andra säger och lär känna dig själv. Vi gör alla misstag, men lär av det och gå vidare. Jag känner ett inkubatorföretag som bytte namn 3 gånger de första 6 månaderna.
  • Försök att tänka igenom varje steg men vänta inte tills du har den perfekta lösningen innan du agerar, för då kommer du aldrig att göra något.

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem