Crowdfunding- här för att stanna!

Stock Magazine har intervjuat två aktörer inom crowdfunding: Julia Reuszner, VD på Pepins och Daniel Daboczy, VD på FundedByMe. Företagen startades med ungefär samma mål- att göra investeringar i onoterade företag tillgängliga för alla och att göra det lättare för entreprenörer att få in pengar. Här ger de sin syn på crowdfundingfenomenet och en inblick i de olika verksamheterna. 

Crowdfunding är inget nytt utan har funnits i hundratals år. Det har använts redan på 1600-talet av författare som behövde ekonomiskt stöd för att trycka sina böcker, till bygget av Frihetsgudinnan i New York och till finansieringen av koppartaket på Stockholms stadshus. Crowdfunding är en metod där projekt och företag finansieras av allmänheten. Det ger en chans att investera utanför börsen, det är ofta förknippat med hög risk men har potential att ge god avkastning. 

FundedByMe

År 2011 behövde Daniel Daboczy och några kollegor pengar till en ny sajt. De upptäckte den amerikanska internetplattformen Kickstarter som låter entreprenörer samla in pengar till egna projekt. De tänkte genast att det var ett perfekt sätt att finansiera sajten, men eftersom de inte var amerikaner gick det inte. 

 

– Då skulle de säkert tacka nej till många fler, så låt oss bygga en variant av Kickstarter för Europa, säger Daniel om hur man ursprungligen tänkte.  

 

Sagt och gjort. FundedByMe lanserades 2011 med fokus på donationsbaserad crowdfunding. Kort därefter bytte man spår till dagens equity crowdfunding, där man istället för att bara donera pengar får ägarandelar i ett företag. 

 

– Uppbackarna av virtual reality-glasögonen Occulus Rift investerade genom donationsbaserad crowdfunding, så de fick inga ägarandelar. När Facebook senare köpte Occulus för två miljarder dollar fick de inte ens ett tack trots att de var först med att se potentialen i bolaget. Tänk om de istället haft aktier i företaget! Nu fungerar vi som en dejtingsajt och matchar investerare med entreprenörer. Vi lägger inget personligt tycke och smak i affärsidéen eftersom vi inte vet vad nästa stora grej är, förklarar Daniel.  

 

Pepins

Serieentreprenören Anders Sjunnesson visste att det är en oerhört tidskrävande process för entreprenörer att söka kapital vilket i sin tur leder till att fokus flyttas från själva verksamheten. Samtidigt är det få som har kapaciteten att investera i tillväxtbolag. 

 

– Tidigare har det varit så att om man ska bygga en vettig portfölj av tillväxtbolag bör man investera en miljon i vardera tio företag, vara beredd på att följa upp en andra investeringsrunda och fortfarande bara ha investerat fem till tio procent av sitt totala kapital. Det är väldigt få som kan göra det. Vi vill att det för vanliga människor ska vara förnuftigt och ekonomiskt vettigt att investera i tillväxtbolag på en nivå som passar en själv, oavsett om det är 500 kronor eller 1 miljon, säger Julia.

 

Pepins går vidare med ungefär ett av hundra bolag. Efter en affärsmässig granskning där

man kollar affärsidé, ledning och marknadspotential och en due diligence (företagsgenomlysning) av avtal och finanser med hjälp av en extern revisionsfirma, tar man fram ett case med ett memorandum.

Entreprenörens fördelar

Varför ska man som entreprenör nyttja crowdfunding? Dels kan entreprenören lägga mer fokus på affärerna och mindre energi på att hitta kapital, dels får företaget en bra exponering. Pepins och FundedByMe arbetar hårt med emissionskampanjerna genom till exempel marknadsföring och kampanjfilmer. Till på köpet blir investerarna en sorts ”ambassadörer” som gärna deltar i forum och marknadsundersökningar, har en tät dialog med entreprenörerna och dessutom representerar företaget genom att använda dess produkter. Båda plattformarna erbjuder en handelsplats, men antalet dagar öppna för handel är begränsat till några dagar i månaden eller några gånger per år. 

 

Pepins Julia Reuszner:

– Genom att begränsa antalet handelsdagar samlas likviditeten och man får lägre volatilitet, självklart måste företagen fortfarande rapportera vad som sker i bolaget men entreprenören kan fokusera på sin business istället för aktiekursen. 

 

En demokratifråga?  

Både Julia på Pepins och Daniel på FundedByMe drivs av att demokratisera den homogena finansbranschen, både när det gäller entreprenörernas villkor och medelklassens möjligheter att investera utanför börsen. 

 

– Vi vill att så många som möjligt ska få vara med och bestämma vilka entreprenörer som ska lyftas fram och vilka värderingar som ska belysas. Vi vill samtidigt ge goda affärsidéer en chans att växa, nå ut och lyckas, förklarar Julia. 

 

Daniel beskriver hur det har sett ut hittills: 

– Enorma summor pengar går till några få unga män i Stockholms innerstad med rätt efternamn och utbildning. Är du till exempel kvinna från landsbygden, då sjunker chanserna. 

 

Krydda i portföljen? 

Investeringar i tillväxtbolag innebär hög risk men det medför också en hög avkastningspotential. Det är en av anledningarna till att investera i crowdfunding enligt Pepins VD Julia Reuszner. En annan anledning är möjligheten att få vara med och påverka framtidens börsbolag, att ha ”ekonomisk rösträtt” som hon beskriver det. Enligt henne kan man handskas med risken av att investera i tillväxtbolag utan problem genom att ha en diversifierad portfölj med högst 5 procent onoterat och minst 10 portföljbolag under en två- till treårsperiod. 

 

Daniel Daboczy:

– Den täta dialogen med företagsledningen kan ju faktiskt innebära att man själv lär sig hur det är att driva företag eller att man får kunskaper om en viss bransch.   

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer