Corporate Finance med Madeleine Markusson, KPMG

Corporate Finance är en yrkeskategori som många säkert har hört talas om, men som ändå kan vara svår att förstå sig på. Inom sitt område är det ett mycket brett ämne och det finns många olika inriktningar. I början av året var vi på Unga Aktiesparare på ett besök hos KPMG där en av talarna var Madeleine Markusson.

Madeleine jobbar med M&A (företagstransaktioner) på KPMGs Corporate Financeavdelning – och så spännande det var att få lyssna på hennes beskrivning av sin yrkesroll! Till detta nummer av tidningen fick vi en pratstund med henne, om hennes jobb inom rådgivning vid stora företagstransaktioner.

 

Hej Madeleine, vem är du?

– Jag heter Madeleine Markusson. Jag har tidigare studerat på Handelshögskolan i Stockholm, samt arbetat på Swedbank som aktiemäklare och på Handelsbanken inom kontorsrörelsen.

Vad jobbar du med nu?

– Jag arbetar som projektledare inom M&A på KPMG Corporate Finance. Att arbeta med M&A är väldigt brett, och det innebär kortfattat att vi är rådgivare till kunder när de ska sälja eller förvärva bolag. Vi är rådgivare åt både privatägda- och börsnoterade bolag när de t.ex. vill avyttra affärsområden, vill ha hjälp att växa sig större eller om de ska förvärva bolag, både nationellt och internationellt.

Hur kommer det sig att du började jobba inom Corporate Finance?

– Jag har alltid tyckt att finansbranschen verkar spännande. Efter min tid som aktiemäklare på Swedbank så var jag nyfiken på att testa att arbeta med M&A, och har fastnat för yrket sedan dess. Att få arbeta med bolag i en stor bredd av industrier är väldigt allmänbildande. Vi arbetar ofta på uppdrag av ägare och styrelse, vilket gör att man träffar väldigt många erfarna och kunniga personer – något jag tycker är oerhört roligt!

Vad ingår i dina arbetsuppgifter?

– Att arbeta med M&A är väldigt brett och spännande. Med tanke på att vi arbetar mot flera olika branscher så lär man sig något nytt av varje transaktion. I min roll som projektledare så ansvarar jag för ett team, ofta runt 4-6 personer, men även strukturen för projektet och den dagliga kunddialogen. Typiska arbetsuppgifter är ofta bolagsvärdering- och marknadsanalyser, sköta kontakten med investerare samt förhandlingar med olika intressenter.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att man konstant utmanas och får lära sig något nytt, samt att man träffar så många olika människor med erfarenhet från alla håll och kanter.

Vad är mest utmanande?

– I och med att vi jobbar projektbaserat, så gäller det att alltid vara på tå och ha ett högt tempo, men det är också det som är så roligt!

Vilka tips vill du ge till unga som är nyfikna på branschen, och som kanske vill jobba inom Corporate Finance i framtiden?

– Våga testa olika jobb och var inte rädd för att söka jobbet du inte tror att du kan få! Något som jag själv uppskattar är när personer vågar höra av sig, via tex Linkedin eller mail, och ställer frågor – det visar på driv och intresse. Är du arbetssökande så kan jag starkt rekommendera detta, ni kommer genast få en kontakt och väg in i bolaget!

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem