Bygg din egen frihetsmaskin

Sandra Bourbon vill spara sig till sin egen tid – på ett sunt och rimligt sätt. I sin nyligen släppta bok ”Frihetsmaskinen” beskriver hon sin investeringsprocess och vill inspirera andra att våga ta steget och lägga grunden till egen finansiell framgång. ”Det går att spara sig fri utan att snåla”, säger Sandra Bourbon.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

Sandra Bourbon, som även gjort sig känd som en finansprofil under namnet ”Framtidsfeministen”, inledde sin resa mot ekonomisk frihet för åtta år sedan. Men den senaste tidens utveckling var inte alls given på förhand. 

– Innan dess var jag en total slösa. Jag började genom att tokspara under två år vilket var ett tråkigt liv där jag i princip inte la pengar på något mer än nödvändigt. Jag hade ett torftigt liv och förlorade många av mina vänner. Det var först när jag hittade en balans genom att lägga mer pengar på det jag älskar, jag kallar det min ”pengapassion”, och kapade resten brutalt som jag kände att jag hade hittat ett sätt att leva som faktiskt fungerade, säger hon.

Sandra Bourbons målsättning med sin författardebut med boken ”Frihetsmaskinen: så skapar du ett finansiellt fritt liv” går ut på att hon vill få fler individer att förstå att det går att spara sig till ägandet av sin egen tid utan att stänga ute allt annat i livet. 

– Det går att bli finansiellt fri utan att snåla. Du får mer tid och pengar över till det du älskar, både nu och i framtiden, genom att bygga din frihetsmaskin tillsammans med mig. 

Hur arbetar du med byggandet av just din frihetsmaskin?

– Den är redan byggd efter nästan tio år av testande. I boken beskriver jag hur du kan bygga din frihetsmaskin på ett år. I dag behöver jag bara luta mig tillbaka och vänta på att jag blir finansiellt fri vid 45 års ålder, samtidigt som jag kan njuta här och nu. Det enda jag gör kopplat till min privatekonomi är något jag kallar ”5 steg den 25:e” som tar mindre än 15 minuter och går igenom mina investeringar två gånger per år för att se att de presterar.

SE ÄVEN: Tre sätt att värdera en aktie

Letar jämställt

Sandra Bourbon berättar att hon investerar omkring hälften av sina pengar i fonder och den andra hälften i Framtidsfeministens jämställda aktieportfölj. För att välja ut innehav till portföljen går hon igenom fem steg: Bolagen ska ha minst en 40/60-fördelning av män/kvinnor i den högsta ledningen, ge utdelning, ha bra omsättningstillväxt och stabila marginaler, en affärsmodell som både går att förstå och tro på och sedan ska risken spridas på minst fem olika branscher. 

– Jag gör analysen var sjätte månad och däremellan månadssparar jag via Framtidsfeministens sparbox hos Aktieinvest.

Något/några innehav du uppskattar extra mycket? 

– De som jag har haft från början när jag startade portföljen i maj 2015 är ju alltid lite extra kul. Sweco (som var upp 281 procent den 17 september 2021) och Wihlborgs Fastigheter (som klättrat 148 procent fram tills samma datum) har båda också gått bättre än Stockholmsbörsen.

Vilka är dina bästa tips till en person som vill bygga sin egen frihetsmaskin? 

– Skippa den tråkiga budgeten och börja i stället med att hitta din pengapassion. Efter det blir det mycket roligare att kapa kostnaderna och börja investera. Du kan bli finansiellt fri helt utan budget och samtidigt kan du lägga mer pengar på det du älskar. Jag har en gratis masterklass med mina tre topptips, där jag bland annat går igenom tio vanliga pengapassioner, på min webbplats, säger Sandra Bourbon.

MISSA INTE: Fem smarta analysråd

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter