Börsen – ett starterpack

Simon Karlberg skriver om hur det enklast går att komma igång och skaffa sig ett grepp om hur börsen fungerar.

Den här artikeln framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats

Att ta sig an börsen och finansbranschen kan kännas otäckt och utmanande. När jag som 18-åring började med börsen förstod jag inte hur allt hängde ihop eller vad någonting var (vad är ”börsen”?). Det var svårt att se någon röd tråd jag kunde följa för att komma i gång med mina investeringar. Turligt nog har jag en pappa som hjälpte mig med den starten, och det är den starten jag ska försöka ge till dig! Oavsett hur du börjar kommer det med största sannolikhet kännas som ett hopp ut i det okända så det viktiga är att börja, för det blir bättre. 

Okej, så hur kan du hitta informationen som ska lära dig de tankesätt, ord, och uttryck som används i dessa sammanhang? Här kommer ett litet starterpack:

Podcasts

Att lyssna på podcasts (poddar) är ett superbra verktyg som visar hur en investerares tankesätt går och vilka faktorer du ska ha i åtanke. Alla poddar jag presenterar nedan lyssnar jag på regelbundet, men känn inget tvång att lyssna på alla den dagen de släpps. Ibland har jag inte tid att lyssna varje vecka så då kan jag lyssna på flera stycken veckorna efter i stället. Skräms inte för att lyssna på en avancerad podd som nybörjare – efter ett tag vänjer du dig och börjar förstå mer och mer.

Min första rekommendation är Börspodden som lämpar sig för både nybörjaren och den mer utvecklade investeraren. De presenterar aktier med intuitivt och logiskt tänkande med en humoristisk touch – jag har fått många skratt av att lyssna på dem. En annan podd som passar nybörjaren är Spara Pengar som är gammal i datum men vars information fortfarande är högst relevant och som också presenteras på ett pedagogiskt sätt. Näst upp är Fill or Kill-podden som rekommenderas för den mer avancerade investeraren. Här kan du förvänta dig dels resonemang om makroekonomi såsom stimulanspaket och dess effekt i samhället, dels kryptovalutor och NFT:er. Utöver detta presenterar de även i min mening en lite mer grävande analys kring bolagen de presenterar. Den fjärde podden jag regelbundet lyssnar på är Börssnack med Hansén och Olavi och är också en mer avancerad podd där de dels pratar mycket makroekonomi baserat på data från flera olika källor, dels sektoranalyser och rotationer i marknaden, dels enskilda aktier.

Slutligen vill jag också slå ett slag för poddar jag inte lyssnar på lika regelbundet men som förekommer i hörlurarna: Market Makers, Sparpodden, Chit Chat Money, Bagge & Brobacke, och Allt du behöver veta om ny teknik.

LÄS MER: Så förbereder UA ungdomar för långsiktig sparkarriär: ”Jättebra att lära sig”

Appar

Några viktiga appar jag använder mig av är Quartr och Yahoo finance. När bolag släpper rapporter (till exempel årsrapporter eller kvartalsrapporter) brukar det i samband med rapporten hållas ett konferenssamtal, ”Conference call”. Här förklarar bolagets ledning rapporten och svarar sedan på frågor kring rapporten och dessa är därför en guldgruva av information vilket Quartr låter en lyssna på i efterhand via deras app. Alternativet är att du manuellt söker upp inspelningen i efterhand eller att du själv är med i konferenssamtalet. Appen Yahoo finance är ett bra komplement till din vanliga bankapp för den som är intresserad av till exempel amerikanska aktier då du kan se hur de handlas i förhandeln och efterhandeln, det vill säga hur aktien handlas innan den amerikanska börsen öppnat och efter den stängt.

Nyhetsappar

De nyhetsappar jag använder mig av är gratisappen Börskollen som samlar flera nyhetsflöden i en och samma app. Andra nyhetsflöden som kan vara värda att följa är Omni Ekonomi och Dagens Industri.

Sociala medier

Ibland kan det kännas som att det finns mer information än vad man hinner konsumera, så därför har jag valt att enbart använda mig av Twitter som socialt media. Men med sociala medier är det viktigt att vara källkritisk och göra sin egen analys. Här kommer några förslag på profiler som enligt mig producerar bra material såsom aktieanalyser och kommentarer på bolagsrapporter: @aktieprenoren, @labulll, @financeamir, @ramlars77, @89Olle, @ValueGARP, @NemCapSE, @aktiehesten, @ingenjorkalkyl, @prof_kalkyl.

MISSA INTE: Den aktieinvesterande stjärnmålvakten: ”Viktigt att spara långsiktigt”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter