Börsbolagen som ska trygga världen

I en värld i stor förändring blir cyberattacker allt vanligare och ställer krav på en helt ny typ av säkerhet. På en kraftigt och snabbt växande marknad finns det stora möjligheter.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2021

Antalet cyberattacker ökade globalt under 2020. Enligt FBI ökade antalet rapporterade incidenter med 400 procent jämfört med innan covid-19-pandemin. Cybersäkerhetsbolaget Kaspersky har beräknat att 1,5 miljarder cyberattacker genomfördes under 2020. Gamla system och övergången till distansarbete skapade nya attackmöjligheter för angripare. Enligt Security Intelligence kostar ett dataintrång i genomsnitt 3,92 miljoner dollar för ett företag. 

Covid-19-pandemin bidrog även till att distansarbetet ökade drastiskt och kom att påskynda företags digitalisering genom bland annat övergång till molnbaserade lösningar. Denna ökning av molnbaserade lösningar förväntas stiga än mer i framtiden. I samband med ökningen av molntjänster står företag inför nya säkerhetsutmaningar. Att anställda arbetar hemifrån via sina lokala nätverk ökar risken för cyberattacker. Det är vanligt att privata routrar har enklare lösenord som är lätta att knäcka. Distansarbetet ledde även till att bolag varit tvungna att frångå tidigare rutiner och åtgärder som används för att förhindra angrepp för att klara av den nya situationen.  

LÄS ÄVEN: Lyxstjärnorna med vackrast ljus

De vanligaste cyberattackerna som skedde under 2020 var bland annat ransomware, phising och dataläckor. Dessa attacker har med tiden blivit alltmer sofistikerade och under det gångna året kunde vi se genomförda attacker mot bland annat välrenommerade cybersäkerhetsbolag som FireEye och SolarWind. Även det svenska säkerhetsföretaget Gunnebo utsattes för en cyberattack under 2020 som medförde att tusentals dokument läckte. Enligt KPMG:s globala CIO-undersökning uppgav 54 procent av svenska IT-chefer att de hade sett en ökning av attacker under 2020. 

Under pandemin har även det skett en ökning av ransomware-attacker mot små och medelstora bolag. Ett exempel på en sådan attack är att en angripare tar sin in i datorn, exempelvis genom bilagor i e-post, och krypterar sedan filerna på datorn eller hela datorn. För att häva krypteringen behöver användaren betala en lösensumma, vanligtvis i bitcoin. 

Dagens samhälle blir alltmer digitalt. I dag är det inte bara våra telefoner och datorer som är uppkopplade utan även våra kylskåp, dammsugare, värmepumpar och en mängd andra produkter som vi har i våra hem. Antalet IoT (Internet of Things)-produkter beräknas att tredubblas inom de närmaste åren, vilket kommer att kräva en ökad digital säkerhet. Säkerhetsriskerna med IoT-produkter är att de bland annat kommer med standardlösenord som användaren ofta inte ändrar. Säkerhet är heller inte ett prioriterat område från tillverkarens sida. I och med att produkten är uppkopplad mot det lokala nätverket kan en angripare använda dessa produkter för att komma in på nätverket och få tillgång till andra enheter på nätverket. IoT-produkter kan även användas för att skapa ett botnet som i sin tur kan användas för att genomföra en överbelastningsattack. 

Under 2021 beräknas att 120 miljarder dollar kommer att spenderas på cybersäkerhet globalt. Global Market Insights, ett bolag som bland annat utför marknadsundersökningar, beräknar att marknaden för cybersäkerhet kommer att vara värd över 400 miljarder dollar år 2026. 

Som en konsekvens av ökad molnanvändning kommer mer digital data att skapas, användas och lagras. För en organisation kan detta leda till att IT-infrastrukturen ökar i både storlek och komplexitet. För att behålla god säkerhet krävs därför en övervakning av dessa molnbaserade operationer och hantering av webbinnehåll.  Naturligtvis skapar den förväntade marknadstillväxten fin potential för bolag som Sectra och Irisity, som båda är noterade på Stockholmsbörsen och aktiva inom segmentet.

MISSA INTE: Högljudda vrålåk som kostar skjortan

Några bolag verksamma inom cybersäkerhet är: 

Okta: Tillhandahåller identitetshanterings- och autentiseringstjänster. Erbjuder bland annat ett molnbaserat system för att lagra och säkra användar-, applikations- och enhetsprofiler för en organisation.   

CrowdStrike Holdings: Erbjuder en molnbaserad säkerhetslösning som erbjuder endpoint security – skyddar datorer, servrar och andra enheter som är uppkopplade mot nätverket. 

Cloudflare: Specialiserat inom utveckling av molnlösningar, huvudsakligen inom nätverkssäkerhet. 

Palo Alto Networks: Tillverkar och erbjuder brandväggar som identifierar och kontrollerar applikationer samt skannar datatrafik för att stoppa hot och hackning. 

Zscaler: Erbjuder en molnbaserad säkerhetsplattform som tillhandahåller webb- och mobil säkerhet, skydd mot hot, molnapplikations-synlighet och molnbaserade nätverkslösninga. 

Splunk: Tillhandahåller programvara som samlar och analyserar maskindata genererade av webbplatser, applikationer, servrar, nätverk och mobila enheter. 

Källa: Avanza.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem