Black Friday-fynda – på börsen: ”Mest lockande rean”

Du behöver inte nappa på alla kampanjer som ser intressanta ut under Black Friday. Det går i stället att placera pengarna på aktiemarknaden och skapa en förmögenhet över tid. ”Det är rean som lockar mest”, säger Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

Reahögtiden Black Friday, som nu vuxit sig betydligt större och bredare än att bara äga rum på fredagen efter november månads löning, är ett massivt event som blivit en fluga över hela världen och där pengar flödar in till handlarna som har rabatterade kampanjer på sina produkter. 

En ung amerikan, som är född mellan 1981 och 1996, spenderar in genomsnitt 5 100 kronor på Black Friday och det är troligt att det svenska genomsnittet för åldersgruppen ligger i samma intervall, konstaterar Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare. 

– När både mobiltelefonen, mejlen och allt annat fylls med försäljningserbjudanden samtidigt som vänner och bekanta spenderar stora summor pengar är det lätt att tappa fattningen om pengars värde. Sanningen är så klart att det är ruskigt mycket pengar, säger han. 

Robert Andersson betonar att det går att skapa en fin förmögenhet över tid om pengarna, i det här räkneexemplet just 5 100 kronor, i stället placeras på börsen. 

– Om du lyckas skapa en 10-procentig årlig avkastning på börsen räcker bara dessa Black Friday-pengar till hela 6,5 miljoner kronor efter ett arbetsliv som jag beräknar som 50 år.  Om du sedan väljer att konsumera avkastningen av dessa pengar är den 650 000 kronor per år alternativt 54 000 kronor i månaden. För det kan det konsumeras en hel del. 

MISSA INTE: Fem listiga sparknep

Risk för överreaktion

Vad går det då att göra för fynd på aktiemarknaden för närvarande? Robert Andersson understryker att han inte vågar uttala sig om några särskilda sektorer där det råder rea för stunden i och med det mycket speciella ekonomiska läget som råder. 

Men han framhåller också att den sektorrotation som gått att se de senaste veckorna inte nödvändigtvis är här för att stanna. 

– Under den senaste tiden har det varit populärt att köpa aktier som tagit riktigt mycket stryk av pandemin. Med vaccin i sikte har optimismen varit enorm. Jag är däremot inte helt övertygad. De bolag vars omsättning och vinster påverkats kraftigt av en minskad rörlighet tror jag kan ha en våt filt över sig även ett tag framöver.

LÄS ÄVEN: Hantera lynniga börshumöret: ”Var försiktig med tvära kast”

När går det rent generellt att se en riktig rea på börsen?

– Jag tycker oftast att den allra mest lockade rean är när aktiekursen i enskilda bolag faller mer som en del av ett allmänt negativt marknadssentiment i stället för på grund av någon bolagsspecifik händelse. Då kliar det rejält i köpfingrarna. 

Robert Andersson anser samtidigt att det inte behöver vara någon dum idé att göra i alla fall ett eller par varu- eller produktklipp i samband med Black Friday. 

– Mitt bästa tips är att göra som på börsen: Följ din strategi. Skriv upp en inköpslista före Black Friday på saker som du ändå tänker köpa. Då kan du sedan jämföra priser på den aktuelle dagen och handla med gott mod. Även om det inte ens är något rabatt på just den produkten.

YTTERLIGARE LÄSNING: Största börsrädslan: Missa framgångseffekten

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem