Balder

Pilotskolan, att en vd själv äger aktier i bolaget, är verkligen något Balders vd och grundare Erik Selin tillämpat. Resan från att ha köpt sin första egna fastighet till att styra över Stockholmsbörsens största fastighetsbolag sett till börsvärde är minst sagt imponerande. Men bolaget är inte det mest intressanta för den som jagar utdelningarnas rikedom.

Pilotskolan, att en vd själv äger aktier i bolaget, är verkligen något Balders vd och grundare Erik Selin tillämpat. Resan från att ha köpt sin första egna fastighet till att styra över Stockholmsbörsens största fastighetsbolag sett till börsvärde är minst sagt imponerande. Men bolaget är inte det mest intressanta för den som jagar utdelningarnas rikedom. 

 

Balder förvaltar bostäder, kommersiella fastigheter, hotell, garage och även parkeringsplatser. Det är inte bara i Norden utan även i Tyskland och England fastighetsutvecklingen sker. Koncernen såg sin nuvarande form och namn 2005 som en ombildning av dåvarande börsbolaget Enlight AB.

 

Erik berättar att han redan i tonåren visste vad han ville arbeta med i livet. Då brukade han ta spårvagnen in till Göteborgs centrum för att vandra runt i stan och drömma sig bort om vilka fastigheter han ville äga. Hans känsla och passion för fastigheter går inte att ta miste på då han redan vid 23 års ålder köpte sin första fastighet i början på 1990-talet.

– Jag är svag för gamla vackra hus, man får lätt lite känslor för de. Men sen om man ska frikoppla det så gäller det att se kalla siffror och riskerna. Då blir det mer riskaversion och att väga in vad hyran ligger på, om den blir för hög, om ytorna är svåra att hyra ut eller fastighetens läge spelar in.

 

Erik menar att Balders investeringskalkyler inte är något extraordinärt utan väldigt enkla. Faktorer som spelar in förutom hyra och yta är driftsnetto, det vill säga grundläggande faktorer för att göra analyser för fastighetsköp. 

 

Men vilket är det viktigaste ni tittar på?

– Vi styrs av kassaflöde, vi tänker bara löpande intjäning och så är det för alla bolag och alla investeringar. Man ska se hur mycket denna investering avkastar på tio år eller längre. Mitt jobb är att Balders totala intjäning ökar, så det är verkligen superenkelt. 

 

 

Utdelning inte ett alternativ

En utdelningsjägare kan lätt få andningsnöd vid analysen av Balder som inte delar ut några riksdaler till sina aktieägare. Det är anmärkningsvärt i det avseendet att fastighetsbolaget är ett av få bolag på Stockholmsbörsens Large Cap som inte har utdelning överhuvudtaget. Erik Selin som själv har ett stort aktieintresse och praktiserade på Aktiespararnas kontor i sina tonår försvarar det uteblivna pengaregnet till ägarna.

 

– Jag tänker bara på långsiktiga ägare så jag tänker att man ska behålla aktien så länge som möjligt. Därför är mitt fokus att totalavkastningen ska vara så bra som möjligt och då hoppas jag att vi ska hitta något som är rimligt att återinvestera pengarna i. Om vi nu gjort det i 27 år dygnet runt så är det ju sorgligt om vår bästa idé är att skicka tillbaks pengarna. 

 

– Jag hoppas att vi inte hamnar där men om priserna blir för höga och vi inte finner det meningsfullt att investera aktieägarnas pengar på för låg avkastning då är det klart man ska dela ut pengarna eller återköpa en del av aktierna. Men i ett positivt scenario så delar vi inte ut pengar eftersom vi hittar bra investeringar.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem