Ellinor Sätterqvist om vikten av att fler kvinnor äger mer. Foto: Privat.

Att äga är self care

Jag läste en rapport från Ownershift för ett tag sedan där det stod att bland det bästa jag som kvinna kan göra för jämställdheten är att äga mer. Äga mitt företag, äga min lägenhet och äga på börsen, skriver Ellinor Sätterqvist.

Det gjorde mig frustrerad, provocerad och inspirerad. Jag som kämpat för jämställdhet hela mitt liv. Men mer genom debatten, att stärka kvinnor och genom att vara arg på samhällsstrukturer. Det sista har ofta gett mig en känsla av maktlöshet.

Det kändes nästan lite obekvämt att tänka att jag kan bidra till något jag tror på samtidigt som jag investerar i mig själv. Att jag kan bidra till positiv förändring genom att äga mer och känna en känsla av makt över mitt liv.

Så jag bestämde mig för att göra en plan på hur jag långsiktigt kunde äga inom alla kategorier. Både för att bidra till jämställdheten men också för mig själv.

För att ge mig själv friheten att lämna jobb som jag inte trivs på eller mår dåligt av.

För att ge mig själv friheten att lämna förhållanden som inte fungerar utan rädslan för att bli hemlös.

För att ge mig själv friheten att kunna ta beslut utifrån vad jag verkligen vill och hur jag vill leva utan att låta pengar vara det som begränsar mig.

LÄS OCKSÅ: Helenas mål – fler kvinnor till börsen: “Sparande är för alla”

Lägga grunden

Self care är inte bara ansiktsmasker och att unna sig något fint. Det är också att ta hand om sin ekonomi och att investera och äga. När vi som kvinnor investerar kan vi bestämma mer över våra liv och skapa fler valmöjligheter.

Givetvis löser det inte alla problem. Strukturellt finns det fortfarande mycket som behöver ändras och komma ikapp för att vi ska bli jämställda. Det behövs samhällsförändringar och jag hejar verkligen på er som jobbar med att driva de frågorna. Det är så viktigt och nödvändigt. Tack!

Men det går oerhört långsamt och jag är inget fan av att vänta på min tur. För det finns saker som jag kan göra för mig själv i dag som kommer att bidra.

Det finns ett mindset kring pengar och ägande som går att lära sig.

Det finns ett mentalt jobb vi kan göra för att våga investera i oss själva, våra drömmar, våra företag, våra bostäder och på börsen. Så att vi kan bli starkare och ta vad vi förtjänar, utan att behöva vänta på att någon ska ge det till oss.

Jag inser att det är ett komplext ämne. Men vi måste prata mer om det. Det finns mycket potential – så mycket att vinna, både för samhället och för dig som kvinna.

Så låt oss lägga in våra investeringar i self care-rutinen, äga mer och bidra till jämställdheten samtidigt.

Här är Ownershifts rapport.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem