Är du otrogen?

Jag ska erkänna något för er. Jag är otrogen, och har varit det i flera år. Då menar jag inte mot en partner, utan mot min bank. Jag har inte nöjt mig med en banks utbud, utan har valt flera stycken utifrån det bästa erbjudandet för olika syften. Idag har jag investeringar, bolån och vardagsekonomin hos flera olika aktörer.

 

De flesta skulle aldrig köpa en ny mobil utan att jämföra. Vilken modell är bäst, vad passar mig? Det finns olika funktioner, man jämför kamera och minne bland annat. Och framförallt; finns samma modell billigare hos en annan aktör? 

Detta tänk tar många inte med sig in i sin privatekonomi. Det är inte ovanligt att man har valt bank utifrån vad föräldrarna har haft, för att det känts enkelt. Att ta ett aktivt val och läsa på kan kännas jobbigt. Men faktum är att du kan spara pengar på att göra det.

Som privatperson kan ofta kännas som att det är banken som har kontroll i den relation ni har. Okunskap gör det hela mer skrämmande, om man är osäker på om det är ett bra erbjudande de kommer med eller inte. Hur ska vi veta utan att jämföra? Om man inte förstår sin konsumentmakt, eller hur man ens väljer bank så känner man sig maktlös.  Har du med dig ett bättre erbjudande från en annan aktör kan du pruta, eller helt enkelt byta. Se dig själv, kunden, som makthavare i denna relation. Våga konkurrensutsätta, precis som när du jämför priset för en iPhone hos olika kedjor. 

Kanske kommer du ändå fram till att du vill samla allt på en bank i slutändan. Det kan vara så att du ändå tycker att en bank erbjuder allt du vill ha, eller att det känns bekvämt. Du måste inte vara en otrogen kund. Se bara till att ta ett medvetet beslut och att det är det bästa alternativet för din ekonomi – inte för banken.

 

Exempel på saker du kan jämföra hos banken:

– Ränta på sparkonto

– Courtage

– Fondutbud

– Ränta på lån

– Avigifter för depåer, kort med mera

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem