Appen som ger dig koll på börsen

Vill du hitta alla dina börsnyheter på ett och samma ställe? Då är Börskollen rätt. Unga Aktiesparare har nu ingått ett samarbete med tjänsten.

Artikeln är en del av ett samarbete mellan Börskollen och UA.

Börskollen är en tjänst som samlar mängder av börs- och ekonominyheter på ett och samma ställe – helt kostnadsfritt både som app och på webben. Varje månad hämtas över 6 000 nyheter, av alla dess slag, relaterade till områdena ovan från över 110 olika källor så som nyhetssajter, bloggar, pressmeddelanden, insynshandel, videos och analyser. 

– Nyheterna “kategoriseras” och struktureras smidigt i olika läsflöden och användaren har själv viss frihet att skräddarsy sina personliga nyhetsflöden, säger Kristoffer Matsson, en av grundarna av Börskollen, och tillägger: 

– Vår algoritm “taggar” också upp de bolag som omnämns i de olika nyheterna och samlar på respektive bolagssida. Här har vi knutit en väldigt uppskattad funktion i form av vår “bolagsbevakning”, där man som appanvändare gratis kan skapa konto och välja de bolag man vill bevaka lite extra. Sedan kan man luta sig tillbaka och få automatiska pushnotiser varje gång bolagen omnämns i nyheter, oavsett om det rör sig om en artikel, ett blogginlägg, en insynstransaktion eller annan nyhetskategori.

Börskollen såg dagens ljus 2014–2015. Kristoffer Matsson och tre andra aktieintresserade börsutvecklare sökte efter ett smidigt sätt att få ett grepp om det som sker på börsen i takt med att nyhetsflödet kring ämnet växte i styrka och omfattning.

– Börskollen var under de inledande åren ett hobbyprojekt som grundarna främst drev på kvällar och helger vid sidan av sina ordinarie arbeten, men tjänsten har under åren vuxit i popularitet och vidareutvecklas löpande med allt fler funktioner. Bland annat fler nyhetskategorier och källor, säger Kristoffer Matsson.

Börskollen finns nu tillgänglig som en nyhets- och aktieapp för iOS- och Android-enheter, på webben med ett tillhörande nyhetsbrev och i sociala medie-kanaler. Inledningsvis fanns Börskollen endast som app för Android. Sedan start har appen laddats ned över 175 000 gånger. 

Börskollens största målsättning är att samla all nyhetsinformation som en börsintresserad person vill ha och att även kunna skräddarsy den efter varje enskilt individ. Tjänstens fokus ligger primärt på nordiska börsnoterade bolag, en del populära utländska motsvarigheter och ett antal onoterade bolag som väcker extra intresse.

– Totalt har vi över 3 000 bolag i vår databas och vi adderar löpande till fler bolag samt fler populära källor och nyhetskategorier för att tjänsten ska bli mer heltäckande, säger Daniel Åstrand, och fortsätter: 

– I tillägg finner du ett antal smidiga guider, tips på böcker och poddar samt även smidiga kalkylatorer för att beräkna exempelvis ränta-på-ränta eller CAGR. Varje vecka väljer vi ut populära nyheter från vårt omfattande nyhetsflöde och summerar i ett uppskattat nyhetsbrev och vi försöker även hålla en hög aktivitet i våra sociala medier. Vi har också ett stort “projektbräde” med många kommande idéer som vi strävar efter att implementera i tjänsten framåt.

Daniel Åstrand beskriver också förutsättningarna för samarbetet med Unga Aktiesparare.

– Börskollen och Unga Aktiesparare delar målsättningen att bidra till ett ökat intresse för börsen, ekonomi och investeringar. Unga Aktiesparare erbjuder en fantastisk palett av kunskap för personer som vill lära sig mer och utvecklas som investerare – från nybörjare till de som kommit en bit längre på sin resa. Vi på Börskollen strävar i samma riktning och vill kunna erbjuda personer med intresse för börsen, aktier och investeringar ett smidigt och tidsbesparande verktyg. De olika tjänsterna kompletterar varandra väl och genom att hjälpas åt att synas hoppas vi kunna nå ut och engagera fler börsintresserade individer.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem