Använd portföljen som julklappsinspiration

Har du hört uttrycket ”Lev som du lär”? Jag tycker att ”Konsumera som du investerar” borde ingå i detta talesätt. Varför inte dra nytta av konceptet så här i juletider?, skriver Unga Aktiesparares marknadschef Jennifer Claesson.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

Som investerare är det lätt att stirra sig blind på siffror som presenteras på din mobil- eller datorskärm. Aktiekursen, bolagets vinster, förluster, belåningsgrad, för att nämna några exempel.

Alla dessa siffror och nyckeltal är givetvis essentiella när det kommer till att investera, men utöver dessa tycker jag att det är uppfriskande att tänka på bolagets faktiska produkt eller tjänst. Om du som investerare provar att zooma ut, kollar på innehaven i din aktieportfölj och tänker på produkten eller tjänsten som bolagen erbjuder, testa då att ställa dig själv frågan: Vill jag konsumera det jag investerar i?

Om svaret är “ja” kan du vara en del av bolagets omsättning och potentiella tillväxt som konsument. Om svaret är “nja” eller “nej” kan det vara intressant att tänka på varför. Oavsett vad svaret på frågan blir har du checkat av en viktig, gyllene investeringsregel: Att förstå vad du köper.

Nu nalkas julklappstider och då tycker jag att det är en fantastisk idé att kika i sin aktieportfölj för inspiration till gåvor åt nära och kära.

Ett annat tips: Ge bort ett värdefullt medlemskap i Unga Aktiesparare i julklapp till någon under 29 år. Det är en julklapp fylld med kunskap som kan bli en fantastisk finansiell start och inkörsport till vuxenlivet.

Jennifer Claessons julklappslista:

Fenix Outdoor

Fenix Outdoor är en av mina favoriter som aktieägare och konsument då de äger många härliga varumärken inom natur- och friluftsliv såsom Fjällräven, Primus och friluftslivsbutiken Naturkompaniet. Här finns det minst en julklapp på min givarlista i år. Möjligtvis något från Fjällräven som är pojkvännens favoritmärke. Exakt vad det lutar åt vågar jag inte skriva då han med största sannolikhet kommer att läsa det här (skratt).

Storytel

Storytel är en av världens största prenumerationstjänster för streaming av ljud- och e-böcker. Utöver prenumerationer erbjuder de även en trådlös läsplatta, Storytel Reader, optimerad för läsning som man kan köpa och läsa alla titlar på. Den har jag kikat på länge och känns som en perfekt julklapp till en läslus som vill ha ett portabelt bibliotek av böcker. Kanske blir det en julklapp till mina föräldrar – eller till mig själv.

Embracer Group

Embracer Group är ett moderbolag till företag som utvecklar och säljer dator-, konsol- och mobilspel. Ett riktigt bra datorspel har alltid gått hem som en uppskattad julklapp hos min lillebror och gör det säkerligen i många andra familjer också. Det svåra är att behålla julklappens överraskningsmoment när man vill ta reda på vilket spel som ska köpas, utan att be personen skriva ned titlarna på spelen som önskas.

Swedencare

Swedencare erbjuder premiumprodukter inom djurhälsa. Som mitt största aktieinnehav i portföljen kombinerat med att jag är kattägare känns det inte mer än rätt att låta min katt få prova någon av Swedencares produkter. En liten julklapp skulle kunna vara Swedencares ”Dental Bites” för bättre munhälsa. Den ska motverka och förebygga tandsten där katten bland annat ska få bättre andedräkt – win-win!

Axfood

Den godaste (och kanske mest prisvärda?) julmaten införskaffas på Willys som ägs av Axfood. Här känns det alltid bra att storhandla när man samtidigt bidrar till omsättningen i ett bolag som utgör en större del av sitt aktieinnehav. Om det skulle krisa på självaste julaftonsmorgonen och man inser att mandeln till gröten eller något annat viktigt har glömts bort i storhandlingen kan man alltid springa över till dyra ICA runt hörnet med gott samvete. Jag äger aktier i ICA Gruppen också (skratt). 

LÄS MER: Investera med rätt fokus

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem