Analytikern: Bästa valet bland investmentbolagen

De populära investmentbolagen är ett vanligt inslag i mångas portföljer men likt hela Stockholmsbörsen har även dem pressats ned på senare tid. Aktiespararnas analytiker ger sin syn på läget samt sitt bästa och sämsta val.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

Bland de svenska investmentbolagen har Carl-Henrik Söderberg spanat ut de mest attraktiva alternativen just nu.

– Bure har kommit ner och där tilltalas jag av både den onoterade och den noterade delen. Substanspremien kring 20 % känns okej i dagsläget och jag är av tron att bolaget kommer fortsätta att generera goda aktieägarvärden framöver. Sen ser Investor alltjämt intressant ut till en 15-procentig rabatt.

Och det minst attraktiva alternativet just nu.

– Jag kan fortfarande tycka att en substanspremie på 10 procent i Svolder är väl tilltaget givet att alla innehaven är noterade, deras bevisade goda affärsnäsa till trots.

LÄS OCKSÅ: Starta optimalt – köp investmentbolag

En hälsosam korrigering

Även om analytikern tror att investmentbolagen kommer att fortsatt leverera aktieägarvärde, vilket de flesta har bevisat gång på gång genom att överträffa index ser han nedgången som något väntat och friskt. 

– Nedgången är egentligen enbart värderingsrelaterad. Substanspremierna hade sprungit i väg på sina håll och investerare blev återigen påminda om att värdering faktiskt spelar roll, en variabel som hos många hade fallit i glömska i spåren av en lång börsuppgång. Så det var en hälsosam korrigering.

Hur ser du på investmentbolag på längre sikt – kommer sektorn/bolagen fortsätta prestera bättre än index år efter år?

– Historiken av att skapa goda aktieägarvärden över tid är en bild som inte rubbats i mina ögon och jag tycker vi får bevis på det gång efter annan. Sammantaget tycker jag därför att investmentbolag alltjämt är ett bra investeringsalternativ även om man som placerare ska vara medveten om att substanspremierna fortfarande är höga på sina håll och att det rimligen kommer agera lite bromskloss för avkastningen kommande år.

MISSA INTE: Så fungerar ett investmentbolag

Källa: Omni Ekonomi.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem