”Alla vill vara med på Nintendotåget”

Han utvecklade sitt första spel som tolvåring i slutet av 1970-talet. Väl framme i början av 2021 är Brjann Sigurgeirsson nu vd för omtalade gamingbolaget Thunderful Group som spås en spännande framtid. “Jag skulle säga att vi har stora möjligheter och samtidigt en ganska låg risk”.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

I slutet av 2020 fick Stockholmsbörsen ett nytt tillskott i en redan stekhet gamingsektor. Thunderful Groups noteringserbjudande blev kraftigt övertecknat i samband med introduktionen och aktien steg omkring 50 procent på första handelsdagen på First North.

Dagens Thunderful Group bildades 2019 efter en omstrukturering av företagsgrupperna Thunderful, Bergsala, Amo Toys och Nordic Game Supply. Verksamheten är nu fördelad på två ben: Egen spelutveckling och förläggning av PC-, konsol- och mobilspel och distribution av spel, spelkonsoler, speltillbehör och leksaker i Norden.

– Det här gör att vi får en ganska låg risk i vår affär. Vi har tagit fram en enkel strategi som kommer att ta oss framåt. Vi har flera olika intäktsströmmar sedan tidigare. Nu kommer vi att fokusera mycket på att öka investeringarna inom vårt eget spelutvecklings- och förläggningsområde, säger Brjann Sigurgeirsson.

Han konstaterar att bolaget sitter inne på ett riktigt guldägg i en unik rättighet. Sedan 1981 äger det som i dag är Thunderful Group rättigheterna till försäljning av Nintendos produkter i Norden och Baltikum.

– Ett 40-årigt oavbrutet avtal med Nintendo, som inte minst är känt för Super Mario, är helt unikt. Deras produkter är hur stora som helst och om du äger något därifrån har du köpt det av oss. Nintendo bidrar med en viktig trygghet. Alla vill vara med på det tåget. Nintendo har ju funnits i 100 år och har både storleken och innovationsförmågan.

Vad var planen med att gå till börsen?

– Vi vill accelerera det vi håller på med. Vi har varit en distributör i 40 år och utvecklat och publicerat egna spel i 15–20 år. Nu ser vi möjligheter att kunna förvärva ett antal studior och knyta till oss duktiga spelutvecklare successivt. Det gör att vi kan flytta upp till AA-klassen på våra spel.

Brjann Sigurgeirsson är noga att framhålla att covid-19-pandemin har varit lika hemsk för världen som stort som den har gynnat många bolag inom gamingsektorn.

– När fler har spenderat mycket mer tid hemma har de köpt flera av våra spel och även passat på att investera i våra andra tillbehör så som gamingstolar.

Totalt äger Thunderful 24 inmateriella rättigheter i form av speltitlar och spelserier. Spelen har sålts i cirka 15 miljoner exemplar

– Vi lägger mycket tid på designen så att spelen är meningsfulla och utvecklande att spela över en längre tid. Vi har lärt oss successivt och jag skulle säga att vi har producerat riktigt bra spel i tio år.

Han nämner SteamWorld Heist som ett exempel.

– Det är ett turn-based-shooterspel som gör dig mer intresserad ju längre du spelar. Det blir liksom inte tråkigt efter att du har skjutit mot något tio eller 100 gånger. Det är snarare som en riktigt bra film som hänger ihop.

LÄS OCKSÅ: Gamingsuccén från Karlstad: ”Samma stil i minst 20 år till”

Fokus på kvalitet

Brjann Sigurgerisson understryker att Thunderful Groups framgångar går att se genom resultaten på webbplatsen Metacritic där omdömen om bland annat spel samlas.

– Vi har 80 av 100 i genomsnitt. Bäst i klassen.

Hur viktigt är det att sticka ut i konkurrensen?

– Det gäller att hålla en hög kvalitet och visa att din affärsstrategi är bäst i klassen. Att utvecklingsteam om 15–25 personer jobbar med att utveckla flera spel samtidigt skapar en bredd som är ytterst nyttig, anser Brjann Sigurgeirsson.

Göteborgsbaserade Thunderful jämförs ofta med betydligt större Embracer Group.

– Jag har stor respekt för både Embracer och Lars Wingefors. Vi känner varandra och har en del utbyten.

Det kanske slutar med att Embracer köper upp er?

– Nu har vi tagit oss till marknaden för att växa vidare och bli större. Sedan kommer det alltid att finnas sådana här diskussioner inom sektorn.

Brjann Sigurgeirsson utvecklade sitt första spel som tolvåring i slutet av 1970-talet och hymlar inte om att han trivs med att nu vara vd för Thunderful Group.

– Jag brinner verkligen för det här och ser en väldigt stor potential i det vi bygger nu.

MISSA INTE: Plattform för framtidens avkastning

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem