Alicia lever sin finansdröm

Att bli aktiemäklare har varit Alicia Enqvists målsättning sedan hon läste Dagens Industri tillsammans med sin morfar som mycket liten. 22 år gammal spelar den UA-engagerade tjejen nu en viktig roll på Nordnets handelsdesk. ”Jag kunde inte vara lyckligare”, säger hon.

Den här artikeln framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2021

För Alicia Enqvist, som är styrelseledamot i Unga Aktiesparares lokalavdelning Stockholm Nord, har aktier och investeringar varit en stor del av vardagen sedan barnsben. 

– Det började när jag bara var några år. Jag var ofta hemma hos mina morföräldrar och satt i min morfars knä när han läste Dagens Industri och andra finanstidningar. Han var väldigt intresserad av aktier och ringade alltid in en massa bolag i aktielistorna. Jag förstod inte så jättemycket då, men det gjorde ändå att mitt intresse föddes någonstans, säger hon och skrattar. 

När hennes morfar avled var Alicia Enqvist endast sex år gammal och intresset hamnade på paus en aning. Men det satte snart fart igen och hon kom att gå en unik utbildning på Tumba gymnasium, där hon fick chansen att läsa mycket om penningpolitik utöver vanliga ekonomistudier. 

– Det finns bara en sådan utbildning i hela Sverige. Vi fick vara med på KTH (Kungliga tekniska högskolan) och hade en aktietävling som en del av utbildningen. Vi fick välja en aktie att köpa och behålla i sex månader. Naturligtvis skulle vi motivera varför vi valt just den. 

Alicia Enqvist träffade helt rätt i sitt köp. Hon investerade i Mr Green, som sedan kom att köpas upp av brittiska William Hill, och använde sedan vinstpengarna till att satsa på Evolution Gaming. 

– Det är nog mina två bästa affärer. Evolution har jag kvar än i dag. Men framför allt fick jag med mig en väldigt bra grund av ekonomiska kunskaper från gymnasiet. 

Aktiemäklare har stått högst upp på listan över vad Alicia Enqvist vill syssla med i många år. Efter avslutade studier kom drömmen att bli verklighet. 

– Jag gick med i Unga Aktiesparare som 17-åring och skaffade ett konto på nätmäklaren Nordnet när jag fyllt 18. Sedan kom jag i kontakt med dem på en UA-träff och blev frälst. Det slutade med att jag sökte jobb där. 

Alicia Enqvists glädje visste knappt några gränser när hon kom överens med Nordnet – om en tjänst som aktiemäklare. I maj kliver hon dessutom upp på heltid efter att ha arbetat deltid vid sidan av studier i företagsekonomi på Stockholms universitet. 

– Det är fantastiskt. Jag älskar mitt jobb och brinner verkligen för det. Det finns inget jag hellre vill göra i arbetslivet. Det är tråkigt att min morfar inte får se och uppleva det här. Jag vet att han hade varit väldigt stolt över mig. 

MISSA INTE: Toppavkastning – även utanför börsen: “Otroligt högt värde”

Är jobbet som du hade förväntat dig? 

– Det ser annorlunda ut mot den bild en film om Wall Street kanske ger (skratt). Jag sitter ju vid skärmar och inte på ett handelsgolv. Men det är inte mindre roligt för det. 

Vad gillar du bäst?

– Både kundkontakten och att få hjälpa till. Men framför allt är det så otroligt roligt att sitta mitt i marknaden och att jag har väldigt bra och roliga kollegor. 

Sattes på svåra prov

Alicia Enqvists uppgifter består i mångt och mycket av att hjälpa kunder som ringer in och vill lägga ordrar på en eller flera aktier. 

– Kunderna får säga vad de vill köpa eller sälja för. Sedan beror det på hur många aktier önskar och till vilket pris de vill köpa eller sälja. Jag får gå igenom marknadspriser, orderböcker och en eventuell limit och sedan exekvera ordern, konstaterar hon. 

Alicia Enqvist understryker att starten på karriären som aktiemäklare har blivit av speciell karaktär i och med svängningarna som den rådande covid-19-pandemin skapat.

– Både hösten och vintern har varit otroligt tuffa. Det blev ju rekord på rekord och klimatet var väldigt volatilt. 

LÄS ÄVEN: Twitterprofilens analysresa till vinnaraktierna: ”Tror stenhårt på bolagen”

Hur var det att jobba när rörelserna var som störst i aktier som Gamestop och AMC Entertainment?

– Mycket intensivt. Det blev många handelsstopp och många förstod inte vad det innebar. Det blev fel i orderläggningar och jag fick många samtal där jag fick förklara samma sak upprepande flera gånger var och varannan minut. 

Samtidigt som det var mycket att stå i uppskattade Alicia Enqvist upplevelserna och lärde sig mycket. 

– Det finns flera olika aspekter som det gäller att ha koll på. Flera olika regelverk i olika länder. Så länge man är anpassningsbar kommer det att gå bra, betonar hon. 

Alicia Enqvist har inledningsvis arbetat mest som USA-mäklare. Genom att bland annat skriva om olika saker som är viktiga att känna till före ett köp av en aktie eller en beskrivning av en situation som råder på marknaden har hon blivit ett känt namn på Twitter (@equityalicia) där hon har flera tusen följare. 

– Det är klart att det är roligt och jag hoppas att jag både kan bidra till att lära ut kunskap och inspirera personer att börja eller bli bättre på att spara. 

Vad betyder Unga Aktiesparare för dig?

– UA är helt fantastiskt. Det är roligt att kunna träffa likasinnade och få engagera sig i något man brinner för. Det går att lära sig väldigt mycket av andra i organisationen, säger Alicia Enqvist.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem