Aktierna i startelvan på oviss spelplan

Fokusera mer än någonsin på att hitta rätt bolag, konstaterar Unga Aktiesparares utbildningsansvarige Robert Andersson.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2020

Det har bara gått några månader sedan senaste numret av Stock Magazine och senaste gången jag skrev ”världsläget”. När jag tittar på vår omvärld i dag ser jag däremot en helt annan bild. Skillnaderna i världsekonomin nu, i jämförelse med i april, är gigantiska. Det brukar ta flera år för världsekonomin att förändra sig så mycket, men det går betydligt fortare nu.  

I april presenterade jag en ganska nedstämd bild av det världsekonomiska läget, men jag nämnde också att: ”Den enskilt viktigaste parametern jag betraktar för att utvärdera när ekonomin kommer igång igen är antalet avlidna per dag i Sverige”.  

Precis så blev fallet. Strax efter att artikeln publicerats inleddes ett dramatiskt fall av  antalet avlidna per dag i covid-19. Sedan slutet av maj har det dött färre personer i Sverige 2020 i jämförelse med snittet de senaste fem åren. 

Att vi är på banan med virusbekämpningen skapar förutsättningar för att återstarta ekonomin igen. Viktigaste nyckeltalet som jag ser just nu för svensk ekonomi är arbetslösheten. Arbetslösheten ligger i skrivande stund på 8,9 procent. Det är högt. Högre än många andra jämförbara länder, men inte lika illa som befarat. 

LÄS OCKSÅ: Pensionsklare 22-åringens portföljskydd: Hitta rätt bolag

Arbetslösheten kommer att fortsätta att stiga enligt de flesta prognoser, men sannolikt inte till de extrema nivåerna om 12–13 procent som var befarat och som skulle få många ekonomiska bägare att rinna över.  

Vi ska dessutom komma ihåg att börsen alltid handlas på förväntningar om framtiden. För bara några månader sedan var förväntningarna betydligt lägre på ekonomin. Om man studerar den amerikanska banken Citigroups ”Economic Surprise index”, som  mäter hur makroekonomiska data trillar in i jämförelse med prognoserna, går det att se att  indexet först föll till sin överlägset lägsta nivå sedan mätningarna inleddes år 2008. De senaste månaderna har utvecklingen däremot varit helt annorlunda. Nu noteras i stället de överlägset högsta mätningarna sedan start, vilket jag tycker beskriver den senaste periodens utveckling ganska bra.  

Först var allt mycket negativt och dramatiskt. Det var dock många som överskattade hur lång tid det skulle ta att bekämpa viruset. Det gjorde att man skrev ner prognoserna för mycket. När ekonomin nu kan återstarta (snabbare än nästan någon vågat hoppas på) är det mot ganska låga förväntningar. Det är så klart ett av skälen att börsen gått bra den senaste tiden. 

MISSA INTE: Det kan få aktiemarknaden att skaka

På samma sätt som att analytikerna överdrev den negativa situationen är det också lätt att överdriva den positiva situationen nu. Det är så börsen fungerar. Ofta överdrivs viktiga händelsers påverkan på världsekonomin på kort sikt, men betydelsefulla events påverkan på lång sikt riskerar att glömmas bort.  

Därför är mitt råd att, nu mer än någonsin, fokusera på det enskilda bolaget.  

Utvecklingen för stora breda aktieindex ser jag de närmsta åren som mycket osäker. Vi har en underliggande risk för pandemins påverkan på många bolag. Dessutom ser vi nya, som alltid återkommande, börsbubblor. 

Denna gång i enskilda bolag i USA. På den svenska marknaden kommer våra exportbolag drabbas av en stenhård valutamotvind som replik på det fantastiska exportklimat som rått de senaste åren med stadigt fallande växelkurs. Alla dessa faktorer skapar en fallhöjd, men inte för varje enskild aktie. Det tål att poängteras att det fortfarande finns bolag som påverkas inget eller väldigt lite av pandemin och som fortsätter att leverera fina vinster, utdelningar, kassaflöden och som har rimliga värderingar. Den typen av bolag är i min startelva när vi fortsätter det nya decenniet.  

Vilka sorters aktier tror du på?

YTTERLIGARE LÄSNING: Sparstjärnans agerande i börshaussen: ”Tror på mina bolag”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem