Foto: Unsplash.

Aktieras efter dramatisk skrällmiss

Trots ett riktigt drömläge klarade Borussia Dortmund inte av att säkra Bundesliga-titeln. Som en konsekvens av misslyckandet gick fotbollsklubben även på en riktig stjärnsmäll på börsen.

Borussia Dortmund är den enda fotbollsklubben i Tyskland som är börsnoterad.  

LÄS OCKSÅ: Hjärtat mot hjärnan – fotboll som investering 

Inför helgens avslutande omgång i Bundesliga satt Dortmund i en utmärkt position för att ta sin första ligaseger sedan 2012 – och bryta Bayern Münchens tio år långa svit av att vinna titeln.  

Dortmund hamnade dock i ett överraskande 0–2-underläge mot Mainz inför omkring 80 000 åskådare på ett kokande Signal Iduna Park. Att laget kom tillbaka och räddade oavgjort, 2–2, på övertid kom att hjälpa föga.  

Just Bayern München var piskat att vinna mot 1. FC Köln på RheinEnergieStadion, någon timme väster om Dortmund. Bayern tog ledningen tidigt, men såg ändå ut att förlora greppet om “die Meisterschale” när Dejan Ljubicic kvitterade på straff i den 81:e minuten.  

Jamal Musiala klev däremot fram och blev stor hjälte genom sitt 2–1-mål i det absoluta slutskedet. Eftersom Dortmund inte nådde längre fram än till ett oavgjort resultat snuvades laget på mästartiteln av Bayern – som vann Bundesliga på nytt tack vare en bättre målskillnad. 

Kraftig reaktion 

Borussia Dortmunds aktie hade klättrat rejält inför vad som såg ut som en säkrad ligatitel. När börsen öppnades på måndagen rasade kursen omkring 30 procent.  

Borussia Dortmund är en av flera stora, internationella fotbollsklubbar som är listade på börsen. I år är aktien, den senaste kurssmällen till trots, upp cirka 18 procent. Om saker sätts i ett större perspektiv är facit desto sämre. Aktien har nästan halverats i värde sedan noteringen i början av 2020

LÄS OCKSÅ: Storklubbar på börsen 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem