Foto: Unsplash.

Aktieras efter dramatisk skrällmiss

Trots ett riktigt drömläge klarade Borussia Dortmund inte av att säkra Bundesliga-titeln. Som en konsekvens av misslyckandet gick fotbollsklubben även på en riktig stjärnsmäll på börsen.

Borussia Dortmund är den enda fotbollsklubben i Tyskland som är börsnoterad.  

LÄS OCKSÅ: Hjärtat mot hjärnan – fotboll som investering 

Inför helgens avslutande omgång i Bundesliga satt Dortmund i en utmärkt position för att ta sin första ligaseger sedan 2012 – och bryta Bayern Münchens tio år långa svit av att vinna titeln.  

Dortmund hamnade dock i ett överraskande 0–2-underläge mot Mainz inför omkring 80 000 åskådare på ett kokande Signal Iduna Park. Att laget kom tillbaka och räddade oavgjort, 2–2, på övertid kom att hjälpa föga.  

Just Bayern München var piskat att vinna mot 1. FC Köln på RheinEnergieStadion, någon timme väster om Dortmund. Bayern tog ledningen tidigt, men såg ändå ut att förlora greppet om “die Meisterschale” när Dejan Ljubicic kvitterade på straff i den 81:e minuten.  

Jamal Musiala klev däremot fram och blev stor hjälte genom sitt 2–1-mål i det absoluta slutskedet. Eftersom Dortmund inte nådde längre fram än till ett oavgjort resultat snuvades laget på mästartiteln av Bayern – som vann Bundesliga på nytt tack vare en bättre målskillnad. 

Kraftig reaktion 

Borussia Dortmunds aktie hade klättrat rejält inför vad som såg ut som en säkrad ligatitel. När börsen öppnades på måndagen rasade kursen omkring 30 procent.  

Borussia Dortmund är en av flera stora, internationella fotbollsklubbar som är listade på börsen. I år är aktien, den senaste kurssmällen till trots, upp cirka 18 procent. Om saker sätts i ett större perspektiv är facit desto sämre. Aktien har nästan halverats i värde sedan noteringen i början av 2020

LÄS OCKSÅ: Storklubbar på börsen 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter