Aktier som kan stå pall i tuffa tider

När volatiliteten på marknaden är extra hög kan det vara sunt att säkra upp sin portfölj med aktier som har en mer defensiv profil.

Det har skakat ordentligt under inledningen av 2022 och såväl Stockholmsbörsens OMXS30- som mer breda OMXSPI-index har tagit betänkligt med stryk. 

När det stormar rejält och svängningarna är kraftigare än vanligt kan det vara både skönt, sunt och lönsamt att ha någon eller några ”defensiva” aktier i sin portfölj. 

Så kallade defensiva bolag har ofta egenskaper som gör dem mer tåliga och redo för att kunna hantera tuffa tider. Det finns ett behov och en efterfrågan av deras produkter/tjänster oavsett läge i konjunkturen, om inflationen stiger, räntor höjs eller om en pandemi härjar världen över. 

Bolagen har allt som oftast välskötta och har stabila finanser, är inte lika beroende av att en viss sak eller faktor i omvärlden fungerar och har dessutom inte sällan en egenskap som uppskattas hos många investerare: En rätt så förutsägbar utdelningsandel med tillhörande direktavkastning. 

LÄS OCKSÅ: Nyckeln till framgång: Hållbar balans

Visst, aktierna är kanske inte de mest spännande alternativen eller de som stiger mest i goda tider, men genom sin stabilitet och trygghet är de absolut fina och viktiga inslag i en långsiktig, diversifierad portfölj som innehåller olika typer av värdepapper med fokus på skilda typer av affärsidéer, marknader och geografier.

Inte minst betyder defensiva aktiers medverkan i sammansättningen mycket i oroligare tider likt de som råder för stunden. Bolag med en mer försiktig profil har rent generellt klarat sig klart bättre än de mer tillväxtfokuserade motsvarigheterna även så här långt i år.

Här är ett par aktier av defensiv storbolagskaraktär på Stockholmsbörsen:

Essity.
Swedish Match.
Astra Zeneca.
Axfood.
Telia.
Tele2.
AAK.
Holmen.

MISSA INTE: Gå inte vilse på utdelningskalaset

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem