46 råd för fler kvinnliga chefer

I sin bok “Några råd till min kära dotter” inspirerar och tipsar tidigare Atlas Copco-toppen Marianne Hamilton unga och ambitiösa kvinnor om hur det går att skapa sig förutsättningar för en lyckad näringslivskarriär. “Det handlar om att ha rätt driv och vilja”, säger författaren.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

Marianne Hamilton satt i globala verkstadsjätten Atlas Copcos ledningsgrupp under 16 år med ansvar för organisationsutveckling och chefsförsörjning. 

Hon har hunnit uppleva flera skiften i både näringslivet och omvärlden. Marianne Hamilton brinner för att få fram fler chefer till näringslivet. I sin bok “Några råd till min kära dotter”, som först kom ut på engelska under namnet “Advice to my dear daughter”, vill hon bjuda på ögonöppnare för kvinnor i mellangenerationen, vilka vill nå en framträdande position och därmed bidra till utvecklingen. 

– Boken är en uppmaning till drivna, duktiga och motiverade tjejer att lita på sin egen drive och förmåga. Jag ger dem råd om hur de kan förhålla sig i olika situationer och försöker att hjälpa dem med mina erfarenheter. Det handlar om att supporta fler kvinnor att våga gå vidare. I slutändan ska det leda till en bättre och bredare pipeline av blivande chefer där kvinnor verkligen behövs, säger Marianne Hamilton. 

Författaren utvecklar sedan grundtanken till boken som sammanlagt innehåller 46 råd. 

– Det går att se det som om att jag vill att min dotter ska bli lite mer professionell. Hon är driven, smart och vill bidra. Men hon måste lära sig att skilja på sak och person. I näringslivet har hon fått ett uppdrag eller en befattning. I kraft av det måste hon kunna stå på sig, hävda sig och förstå att om hon blir kritiserad är det enbart i sin roll och inte som person. 

LÄS MER: Livs- och aktietips med Olivia Karlsson

Kan det inte bli en väldigt tunn gräns ibland? 

– Absolut, men tänk på det så här: En kvinna är med på ett möte och kommer inte riktigt in i diskussionen. Tycker att allt redan är sagt. Det finns ingen anledning till att hon är tyst. Hon ska representera sin avdelning och förklara vad den står för i frågan. Hon behöver slåss för sin funktion och hävda den genom att säga hur hon och hennes medarbetare ser på saker. Det kvittar att någon redan har sagt något liknande. 

En ny värld 

Marianne Hamilton konstaterar att mycket har skett sedan hon inledde sin näringslivskarriär på 1970-talet och sedermera blev involverad i Atlas Copcos ledningsgrupp. 

– När jag höll på fanns det knappt någonting som hette karriär för oss kvinnor. Vi få som valde att jobba 100 procent fick liksom skylla oss själva. Nu har det blivit betydligt mer jämställt och ett fokus på att män och kvinnor ska ha samma möjligheter. Men det är fortfarande många kvinnor som vill komma vidare och känner sig lite tveksamma kring hur de ska göra det, säger hon, och fortsätter: 

– Företag gör många saker för att få fler kvinnor engagerade. Det är bra. Men utan kvinnans egen kraft kommer inte mycket att hända. Kvinnans förväntningar bör vridas från företaget mot henne själv. Det är hon själv som avgör till vilken grad hon är beredd att sats och hur mycket hon vill bidra. Det är attityden som kan göra skillnad. Kvinnor kan inte förvänta sig att företagen bara ska komma till dem. För företagen gäller utveckling och resultat. Hennes eget driv och förmåga måste visa att hon är med i matchen.  

MISSA INTE: Gå emot flocken – bli vinnare

Marianne Hamilton har varit inblandad i stora affärer över hela världen. Hon var själv aktiv när den så framgångsrika och hyllade decentraliseringsprocessen i Atlas Copco, där flera framträdanden börs-vd:ar och höga chefer fått sin skola, sattes i bruk. 

– Då fanns det ett enormt behov av nya chefer. Jag var med, och kom fram till, att låta människor få söka sig mot organisationens behov. Vi öppnade upp en global, intern, transparent arbetsmarknad. Du kan inte leva med facit i hand. Det enda vi vet är att behoven är här och nu. Sen gäller det att ha en rekryterande chef med kapacitet nog för att välja ut rätt medarbetare som sökt sig till positionen. Och rätt medarbetare kan vara en kvinna. 

Forna styrelseproffset Marianne Hamilton, som skrivit flera böcker om ledarskap och även ett par mer romanliknande historier, är noga att framhålla att “Några råd till min dotter” passar många olika typer av individer. 

– Den är skriven på ett sådant sätt att den når betydligt fler än endast kvinnor med stort driv. Den kan vara av glädje att läsa för chefer, män, mentorer, föräldrar och seniora människor. Det borde vara intressant att få en inblick i hur det är att vara kvinna och komma till näringslivet, säger hon.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem