Foto: Unsplash.

3 aktier som kan bli AI-vinnare: ”Möjlighet för uppköp”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Det är inte endast bolagen inom det så kallade ”Magnificent 7” som blir vinnare på trenden med AI. Dagens industris analytiker Johan Wendel listar tre aktier på Stockholmsbörsen som drar fördel av utvecklingen.

Massiva investeringar av mångmiljardkaraktär kopplade till trenden med artificiell intelligens (AI) är att vänta enligt många bedömare.

Dagens industris analytiker Johan Wendel lyfter nu fram tre bolag på svenska börsen som kan komma att dra nytta av satsningarna som stundar.

Då blir det köpläge i Atlas Copco

Först och främst slår Johan Wendel ett slag för Atlas Copco. Affärsområdet ”vakuumteknik” är nyckeln i AI-hajpen då bränslet därifrån kommer ifrån halvledarindustrin.

”Den dyra prislappen för aktien talar för att det just nu inte är det bästa av köplägen – men kursfall bör bjuda på fina tillfällen”, skriver Johan Wendel.

Glada miner för Munters

I fallet Munters betonar Johan Wendel att bolagets affärsområde ”Data Center Technologies”, som levererar kyllösningar till datacenter, gynnas av utvecklingen kring AI.

”Munters bör ha en lång skördetid givet den utbyggnad av datacenter som väntas. Om affärsområdet Foodtech säljs vore det dessutom positivt för såväl lönsamhet som värdering”.

Kopparn lägger grunden för Boliden

Mycket i det moderna samhället utgörs av koppar. Här kommer Boliden, som inte minst producerar koppar, in i bilden då elektricitet kommer att krävas för att olika AI-modeller ska kunna bli vassare.

”Det är egentligen otroligt märkligt att ”hållbara” investerare skyr bolag som Boliden som producerar absolut nödvändiga råvaror, men även den cykliska efterfrågan bidrar till den låga värderingen. Den billiga prislappen i kombination med den svaga ägarlistan talar dock för att Boliden mycket väl skulle kunna bli uppköpt de närmsta åren”, skriver Johan Wendel.

LÄS OCKSÅ: Efter smällen – avstå aktien: ”Inget köpläge”

MISSA INTE: Tio köpvärda aktier: ”Småbolagsfavoriter”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem