“Försök att inte logga in i onödan”

Det är fullt naturligt att känna både obehag, rädsla och stress när börsen skakar och ens privatekonomiska förutsättningar ser ut att förändras till det negativa. Men det finns sätt att hantera oron och över tid bli starkare av tyngre upplevelser. “Ofta upplevs saker jobbigare i våra huvuden än vad de faktiskt är i verkligheten”, säger beteendepsykologen Niklas Laninge.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022

Under 2022 har börsen rasat, räntor och inflation stigit kraftigt och mycket pekar på att vi går mot tuffare tider på flera sätt. Lägg på stigande elpriser och den mest ansträngda geopolitiska situationen i Europa sedan Kalla krigets slut. 

Att känna sig orolig över att sin ekonomi ska bli sämre och sätta käppar i hjulet för en fungerande vardag är inget märkligt alls, enligt beteendepsykologen Niklas Laninge. 

– Det är absolut någonting som kan leda till psykisk ohälsa. Vi gillar inte osäkerhet och att inte känna att vi har kontroll över vad som ska ske i framtiden. Det sätter stora spår i hur vi mår, säger han. 

Niklas Laninge framhåller att den förändrade spelplanen och den allmänna sinnesstämningen kan upplevas extra tuff för yngre individer som inte upplevt perioder när mycket pekat åt fel håll i ekonomin tidigare. 

– Sannolikt är det så. Det blir väldigt jobbigt och sätter sig i huvudet. Man har kanske inte något att relatera till. Men människan är också fantastisk på att anpassa sitt beteende efter nuläget. Det är en form av överlevnadsmekanism. 

Han nämner covid-19-pandemin som ett exempel på hur personer klarade av vad som först tycktes bli en omöjlig omställning.

– Vi blev kraftigt begränsade av restriktionerna. Då fixade vi att gå från att jobba på kontor till att sitta och ha möten över Zoom och Teams och att handla och umgås på andra sätt. Det är samma sak nu när vi går över till en ny form av normalitet. Det blir en kollektiv beteendeförändring när priserna stiger, elräkningen blir dyrare och man måste tänka annorlunda. Det är något som slår mot oss alla. Men det blir heller sällan så jobbigt som det först känns i huvudet. Vi hittar hållbara beteenden.

LÄS OCKSÅ: Kreativa sparknep som blir lönsamma

Vara snäll mot sig själv

Niklas Laninge är väldigt börs- och sparintresserad och framhåller att han själv, likt många i sin generation, dragit nytta av decenniet med låga räntor och låg inflation. 

– Det har kommit in fler och fler nybörjare på marknaden de senaste åren. Det är inte konstigt alls när aktier varit så i ropet, men det gör det kanske också svårt att vara ödmjuk ibland och att man i stället förväntar sig eviga uppgångar. Mycket har kanske handlat om tajming och inte om kompetens, säger han, och tillägger: 

– På samma sätt som flera nya investerare kanske har känt sig väldigt skickliga förut, kan de känna sig väldigt dåliga nu. Ingen av känslorna har riktigt varit rätt. Men det är väldigt obehagligt när portföljen blöder och kanske är ned mer än 50 procent. Många har kanske alldeles för många riskfyllda innehav i portföljen. Det blir ännu värre om det är en helt ny upplevelse. Det gäller att inte klandra sig själv. 

Niklas Laninge anser att det är viktigt att sätta saker i ett bredare perspektiv och att inte sälja i panik.

– Det är absolut lätt och inget konstigt att få ångest när det är turbulenta tider på börsen. Men det är viktigt att kunna lyfta blicken och titta på börsens utveckling över längre tid. Det är sunt att stilla still i båten, att hålla i och att hålla ut. 

Hur går det att lugna ned sig när portföljens utveckling stressar en?

– Försök att designa en trygg miljö där du inte är så närvarande. Ägna dig åt andra saker. Logga inte in alldeles för ofta. Kanske är det till och med rimligt att ta bort Nordnet-, eller Avanza-appen ett tag? Kortsiktiga och stressade beteenden vinner sällan i längden. 

Niklas Laninge är rak på sak när det kommer till att även en beteendepsykolog, dessutom en aktie- och teknikintresserad sådan, kan trilla fel i investeringsdjungeln. 

– Jag har gått bort mig i många tillväxtbolag i anslutning till pandemin. Jag rycktes med och hade alldeles för dålig koll på vad jag köpte in mig. Nu försöker jag att hålla mig borta från de mest volatila tillgångsslagen. Jag ser till att hålla en struktur i mitt sparande. Fondinvesteringarna dras på autogiro den 25:e varje månad och sedan har jag en topp som består av “stock picking”.

MISSA INTE: Nyårslöftet: Utvecklas som investerare

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem