Visar vägen till bästa fondvalen

Douglas Drake brinner extra mycket för två saker: Fondsparande och Unga Aktiesparare. Genom sin plattform Myadvice vill han ge personer, både inom och utanför organisationen, inspiration och möjligheter till ett lyckat sparande i fonder. “Fonder är den sparprodukt som flest människor har vinning av att äga”, säger 25-åringen.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022

Douglas Drake är ordförande i Unga Aktiesparares lokalavdelning i Umeå. Men dialekten skvallrar tydligt om en uppväxt i Stockholm, i Hägersten i Söderort. 

Sparande har alltid varit viktigt för honom. Efter att ha genomfört ett par långa utlandsresor efter studenten ville han bli effektivare med sina sparmål och hittade både börsen och Unga Aktiesparare. 

– Mitt engagemang började vid början av mina studier, hösten 2019. Jag gick grundutbildningen på universitetet. Var väldigt grön och utbildningen gav mig god kunskap och ett bra första intryck av börsen. Efteråt fick jag blodad tand och sökte in till styrelsen för att lära mig mer. I dag är jag ordförande och vi är ett riktigt grymt gäng i Umeå. Jag är väldigt tacksam gentemot mina företrädare. Deras engagemang har mynnat ut i god vänskap och de har lärt mig oerhört mycket, säger han.

Douglas Drake är extra förtjust i fonder och skriver ofta artiklar om sparformen i Unga Aktiesparares kanaler. Han är med och driver Myadvice, som växte fram ur idéen att skapa en plattform för vanligt folk att hitta Sveriges bästa fonder. 

– Att välja rätt fond är svårt och för många uppfattas det som ett omfattande och komplicerat beslut. Vårt mål är att bli en finansiell ledsagare som underlättar val av rätt fond. Via MyAdvice bygger vi fondportföljer efter fundamentala och matematiska mått. Men kommunicerat på ett enkelt vis. Vi publicerar bland annat fondanalyser, intervjuer och rating av fonder – med flera grymma tjänster i pipeline.

Vad vill du bidra med till Sparsverige med hjälp av MyAdvice?

– Vi har några historiskt starka börsår bakom oss. Det har varit stort fokus på aktier och många fick upp ögonen för investeringar. Det är självklart roligt och bra, men under 2022 är det dessvärre många som blivit slagna på fingrarna. Vi tror att fonder är världens bästa produkt och vill inspirera fler till framgångsrika investeringar i fonder via olika funktioner på vår plattform. Fonder är den sparprodukt flest människor har störst vinning av att äga. Det är det budskapet vill vi kommunicera, betonar Douglas Drake, som är tydlig med att han själv investerar efter portföljerna som finns på MyAdvice.

LÄS OCKSÅ: ”Vill skapa mig ett härligt liv”

Fokus på nuet

Douglas Drake är på det klara med att det är mycket viktigt för honom att brinna för det han gör i vardagen. 

– Tyvärr har jag inget fast karriärsmål i den bemärkelsen att ”denna titel vill jag ha”. För mig är det viktigare att jobbet är kul, lärorikt och bättre än det tidigare. Jag gräver där jag står och försöker att inte att leva för mycket i framtiden.

Vilka är dina bästa tips för investerande i aktier eller fonder?

– Följ den strategi som får dig att sova gott om nätterna och utgå alltid från dig själv. Bara för att någon älskar aktier eller optioner betyder det inte att du behöver göra det. Tillåt dig inte att drabbas av FOMO (Fear of missing out). Hitta det som fungerar för dig. 

Douglas Drake berättar att han högst sannolikt inte hade varit med och drivit MyAdvice om det inte vore för Unga Aktiesparare. 

– UA är en organisation som lockar olika människor för olika anledningar. Men personer som stannar inom förbundet är drivna, trevliga och riktigt sköna. Gemenskapen är grym och öppnar väldigt många dörrar. Är du sugen? Engagera dig.

MISSA INTE: Kraft att kämpa på

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem