”Vill skapa mig ett härligt liv”

Allt började med en slumpartad seger i en tävling. Ett par år senare har Olivia Karlsson vuxit ut till en riktig trotjänare inom Unga Aktiesparare. “Det bästa är människorna som gör det enkelt att vilja vara kvar”, säger regionchefen för Region Väst.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022

Olivia Karlsson spelar en stor och viktig roll för Unga Aktiesparare. Sedan en tid tillbaka är hon ansvarig för Region Väst inom förbundet. 

– Det innebär att jag tillsammans med min fantastiska vice regionchef, Oscar Carlson, samordnar regionen och bistår med hjälp till lokalavdelningarna. Vad rollen innebär skiljer sig lite åt beroende på behov. Just nu har vi i väst haft extra stort fokus på rekrytering då vi haft flera generationsskiften och nyare lokalavdelningar som behöver stöttning i form av fler ledamöter. Men annars försöker vi skapa olika projekt, utbildningar och träffar som utvecklar lokalavdelningarnas arbete, säger hon. 

Boråstjejens intresse för aktier och sparande tog sin början i samband med en tävling med familjevänner som gick ut på att bygga portföljer på fritiden för ett par år sedan.

– Med 100 procent tur vann jag tävlingen och jag kände att jag ville lära mig mer om aktier. Men också hitta ett sammanhang där jag mer frekvent kunde diskutera olika tankar och idéer kring sparande, pension och investeringar. Så jag googlade på utbildningar inom aktiekunskap och såg att Unga Aktiesparare Borås skulle ha event några veckor senare, säger 25-åringen, och tillägger:

– Jag gick på eventet och tog sedan kontakt med styrelsen och frågade hur jag kunde engagera mig. Sagt och gjort blev jag invald i styrelsen och sedan dess har jag hängt kvar i olika typer av roller i organisationen.

Olivia Karlsson är tydlig med att hon alltid varit intresserad av pengar på olika sätt. 

– Min drivkraft har alltid varit att skapa mig ett härligt liv. Att kunna ta ansvar över mitt liv och ge mig själv allt jag vill ha, både i form av materiella saker, resor och finansiell frihet. Jag sparade och investerade väldigt extremt under 2017–2020 och efter det har jag till viss del kunnat leva på portföljen och valt att göra mer uttag för resor och en överlag trevligare vardag.

Olivia Karlsson betonar att det har varit en fantastiskt givande tid som innehållit lite mindre sparande, men att hon nu ser fram emot att öka på insättningarna och se sin portfölj lyfta i värde. 

MISSA INTE: Livs- och aktietips med Olivia Karlsson

Kommer landa rätt

Bufab, Evolution Gaming, Chemometec och Instalco är några av aktierna som blivit riktiga fullträffar för Olivia Karlsson. Hon berättar att hon också fokuserar mycket på att bygga upp ett diversifierat och brett fondsparande tillsammans med sin pojkvän. 

– Det bästa sparandet är det som blir av. Men det finns många knep som gör det enklare att spara. Framför allt att ha autogiro som dras automatiskt. Om du köper något till rabatt, för då över mellanskillnaden till ditt sparkonto eller investera den. Ett enkelt sätt att få lite koll på hur mycket pengar du kan avvara är att ta din inkomst delat med antal dagar i månaden för att se hur mycket pengar du kan använda per dag. Ha därefter en tävling mot dig själv och försök ha så många dagar som möjligt där du spenderar noll kronor och för sedan löpande över ”dagens summa” till ditt sparande eller fina investeringar. Jag tycker att den kombinationen av sparande funkar bäst för mig, ena delen ett sparande som sköter sig självt och andra delen ett tävlingsmoment.

Vad är det bästa med Unga Aktiesparare?

– Människorna. Det är väldigt enkelt att vilja vara kvar och engagera sig ideellt när man får spendera tid med dessa smarta, drivna och härliga personer. Många som jag träffat under årens gång har blivit otroligt fina vänner.

Olivia Karlsson framhåller att hon inte har något jättespecifikt mål angående sin karriär, men att hon är noga med att vara uppmärksam på vilka möjligheter som finns och att våga ta dem när chanserna uppenbarar sig.

– Jag har en otrolig tillit till att jag kommer hamna precis där jag är menad att landa i framtiden. Mina studier börjar lida mot sitt slut så jag har precis skrivit på för en tjänst på Spotlight där jag kommer att jobba 50 procent medan jag pluggar klart det sista. Det känns otroligt roligt att få jobba på en börs. Jag ser absolut en framtid inom finans. Men i vilken typ av roll det blir får framtiden utvisa.

LÄS OCKSÅ: Kraft att kämpa på

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem