”Vill skapa en mer transparent marknad”

Hur kan du och jag vara bättre än analytiker som arbetar med det på heltid på att göra prognoser inför bolagens del- och helårsrapporter? Pinpoint Estimates som är en öppen plattform som tillåter vem som helst att bidra med sina noggrant uträknande estimat, avvägda prognoser, förväntningar eller rena gissningar om man så vill. På plattformen sammanställs mängder av estimat till ett snittvärde som ligger närmare rapportresultaten än tillgängliga analytikerestimat i 65 procent av fallen.

Hela denna artikel är en annons. 

Hur fungerar Pinpoint?

Pinpoint skapar, med hjälp av egenutvecklade algoritmer, snittförväntningar av estimaten som lämnas på plattformen pinpointestimates.com för varje enskilt bolag. Alla användare rankas dessutom så att man kan tävla mot vänner i att analysera bolag. Det enda som krävs för att se datan är att lämna sina egna förväntningar – och förväntningar har alla som investerar på börsen. Genom att lämna sina estimat bidrar man till data som är av intresse för aktieägare, bolag och hela marknaden. 

– Pinpoint har funnits i knappt två år och vi kan konstatera att Pinpointsnittet håller en högre precision än de professionella analytikerna i 65 procent av fallen. Det känns otroligt roligt, och bättre blir det: Desto fler användare som vill vara med, desto större bild av marknadsförväntningarna får vi. Och med tiden kan vi fortsätta justera de underliggande algoritmerna för att få ännu mer träffsäkra estimat, berättar Mona Norman, vd på Pinpoint.

Är vem som helst kapabel till att lämna estimat som kan leda till något som är av värde? 

– Självklart. Plattformen bygger på teorin Wisdom of The Crowd som visar att många individuella, oberoende bedömningar som sedan sammanvägs leder till ett bättre svar än det man får av enstaka experter. Det här har undersökts i många olika sammanhang. Det finns en fördom mot att det bara är amatörer som gapar i diverse forum och som nu kommer kasta in vilda gissningar, men det finns många intresserade icke-professionella i den bemärkelsen att de inte skriver analyser i sitt yrke. Många av de allra mest intressanta investerarna i sociala media arbetar till vardags som sjukhuspersonal, hantverkare eller är studenter. Dessa röster har tidigare inte fångas upp på ett strukturerat sätt som vi nu kan göra. Algoritmerna hanterar dessutom alla personer och varje enskilt estimat som viktas för att framställa högkvalitativa estimat till nytta för alla. Jag har varit i kontakt med family offices och privata investerare som varit mycket entusiastiska kring Pinpoint och i dag använder plattformen – och i det här fallet skulle vi klassa även dem som amatörer. Vi stänger inte dörren för någon. Vi hoppas att även analytikerna ska användaplattformen så småningom, säger Mona Norman.

Vad har man för nytta av informationen?

Ett estimat är alltid en form av uppskattning, uppbyggt på fler eller färre antaganden och det finns därför alltid en inbyggd svaghet. Oavsett om förväntningarna hamnar nära bolagets utfall eller inte är det är intressant att känna till dem eftersom förväntningar alltid existerar i investeringar. När du köper en aktie eller ett värdepapper av något slag finns en förväntan om att den investeringen ska utvecklas positivt. Bolagen har hittills inte kunnat få en bild av hur marknadens förväntningar ser ut, eller förstå varför förväntningarna är på ett visst sätt. Genom att lämna estimat kan också bolagen ta del av informationen och på så sätt förändra eller förbättra sin marknadskommunikation på sikt. Rimliga förväntningar och nöjda investerare är bra för hela marknaden.

– Pinpoint visualiserar också alla estimat i tabeller och grafer vilket ger en bild av hur alla estimat förhåller sig till varandra. På så sätt blir det väldigt tydligt när enstaka fanatiker sticker ut. Man kan säga att plattformen på så vis “tyglar” många spretiga förväntningar. Vi har sett hur det kan gå för småbolag med ett fåtal överentusiastiska intressenter utan verklighetsförankring som plötsligt får många anhängare, säger Mona Norman.

Estimize i USA har gjort det här sedan länge. Är Pinpoint en kopia?

– Den idé som ligger till grund för Pinpoint var lyckligt ovetandes om Estimize existens, men självklart har vi sneglat däråt sedan vi fick kännedom om dem. Jag har varit i kontakt med förvånansvärt många som sagt “jag har också haft en liknande tanke”. Själva idén är inte alls unik, men ingen har gjort verklighet av det. Estimize som nu funnits i mer än tio år skryter med att deras estimat slår Wall Street-analytikernas i 70 procent av fallen. Vi är på god väg att uppnå samma precision efter knappt två år. Vi är övertygade om att vem som helst kan bidra med relevanta estimat och att vi tillsammans kan skapa en mer oberoende och transparent aktiemarknad, säger Mona Norman. 

 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter