Vi har listat 7 av Norges största bolag!

17 maj och det innebär att det är Norges nationaldag! Så vad passar bättre än att snegla på potentiella investeringar i grannlandet? Vi har listat några av de största norska bolagen.

Telenor är ett av världens snabbast växande mobiloperatör och även nordens största distributör av TV-tjänster och har ca 30 000 anställda i hela världen med mobilverksamhet i 12 länder.

P/E-tal 19,9
Direktavkastning 4,78%
Vinstmarginal 10,5%
Soliditet 33,5%

Orkla är en av de ledande leverantörerna till matvaruhandel, storhushåll och apotek med över 300 olika märken i norden, Centraleuropa och Baltikum.  De har märken så som Abba som gör sill, ballerina som gör kex, djungelolja som håller myggen borta och Cederroth som gör sjukvårdsmateriel.

P/E-tal 9,2
Direktavkastning 3,5%
Vinstmarginal 20,3%
Soliditet 66,3%

 

Norsk hydro Är en aluminiumleverantör baserad i Norge med 35000 anställda i 40 land fördelat på alla kontinenter. De återvinner, smälter ner och producerar nya produkter i aluminium och är därför det enda 360 företaget inom aluminiumindustrin.

P/E-tal 10,7
Direktavkastning 3,7%
Vinstmarginal 7,0%
Soliditet 57,4%

 

Statoil. Är ett av världens största nettosäljare av Råolja och Levererad gas, olja och vindkraftverk till över 150 miljoner människor. De levereras inte bara till fordon som man kan tro utan deras resurser används också till att tillverka plast, syntetiska tyger, asfalt, kosmetika och till och med läkemedel!

* Siffror saknas

 

Marine harvest Är en av världens största seafood företag och det största företag inom atlantlax som är en laxart som parar sig i sötvatten men spenderar största delen av sitt vuxna liv i havet. De har 12 717 anställda i 24 länder.

P/E-tal 20,6
Direktavkastning 6,1%
Vinstmarginal 12%
Soliditet 53,1%

 

XXL Är den största och snabbast växande sport- och friluftslivskedjan inom retail. XXL finns i Norge, Sverige, Finland och Danmark. De har höjt sin tillväxt på minst 20% under de senaste 6 åren. De har en aggressiv strategi med låga priser, sort sortiment och hög tillväxt i både butiker, vinst och omsättning.

P/E-tal 20,3
Direktavkastning 2,7%
Vinstmarginal 5,5%
Soliditet 53%

 

Gjensidige Forsikring. Är ett av de ledande försäkringsbolagen inom skadeförsäkring i Norden. De förser Norge, Sverige, Danmark och de baltiska länderna med skadeförsäkring. I Norge har de även internetbank för privatpersoner samt pension- och spartjänster.

P/E-tal 16,2
Direktavkastning 5,6%
Vinstmarginal 13,5%
Soliditet 15,6%


* Siffror från Börsdata baserat på förra årets (2017) resultat

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem