Värderingsvarningen: ”Var mycket försiktig”

Tiden när de svenska investmentbolagen handlades till rena fyndpriser kan vara förbi. Marcus Fridell, som är expert på aktierna inom sektorn, konstaterar att det gäller att vara medveten om de i flera fall väldigt höga substanspremierna. ”Visst vore det tråkigt om din investmentbolagsaktie halveras i värde utan att något påtagligt hänt?”, säger han.

Investmentbolag trivs som fisken i vattnet på Stockholmsbörsen. 

Sparformen är mycket populär och flera hundratusentals svenskar äger aktier inom sektorn. 

Marcus Fridell, som har skrivit boken ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”, är fortsatt imponerad av investmentbolagens utveckling under 2021. Men han är även noga att lyfta fram ett fenomen som har ritat om spelplanen. Fler och fler investmentbolag handlas till höga substanspremier. 

– Visst vore det tråkigt om din investmentbolagsaktie skulle nästintill halveras utan att något påtagligt har hänt i de underliggande innehaven? Det är vad som kan hända om en premie på 80 procent skulle elimineras, säger Marcus Fridell, och fortsätter: 

– Det är bara att gratulera alla som har varit med på resan, men jag tycker att man ska vara mycket försiktig med att köpa för stora premier. Köp i stället kvalitativa investmentbolag till rabatt när tillfällen ges. 

Vilka aktier sticker ut mest när det kommer till att ha höga premier?

– Bure, Latour och Creades handlas med premier på mellan 40 och 80 procent. Alla dessa har en del onoterade tillgångar som kan vara för konservativt värderade i deras egna beräkningar. Även nynoterade Linc, som noterades till knappt 10 procent rabatt, handlades snabbt upp till en premie på 70–80 procent. 

Att fler och fler investmentbolag har fått premievärderingar beror på att intresset bland privatpersoner stigit eftersom det är både smart och enkelt att spara i aktierna, enligt Marcus Fridell. 

– Att kunna ta rygg på skickliga personer till noll avgift och ibland till och med till rabatt i värderingen är ett svårslaget koncept för privatsparare. Det är i grunden ett mycket rationellt och enkelt sätt att investera i aktiemarknaden.

LÄS ÄVEN: Så fungerar investmentbolag

Kommer att svänga

Marcus Fridell är inte övertygad om att de höga premierna kommer att bestå.

– Det finns ingen garanti för det. Det har varierat över tid och kommer göra det även framgent. Med det sagt tror jag att en permanent högre värdering kan vara här för att stanna. De historiska rabatterna har varit en anomali som har genererat överavkastning över långa tidsperioder, vilket marknaden nu verkar ha rättat till. Jag tror inte att premier på närmare 100 procent är hållbara i längden. 

Han konstaterar dock att en riktig småspararfavorit troligtvis inte lär vara lika billig framöver. 

– Jag tror att tiden när Investor handlas på 30 procent rabatt år efter år kan vara historia.

När snart halva 2021 har avverkats har investmentbolagen som grupp än en gång ledningen över mer breda börsindex. Efter den succéfyllda noteringen av miljardären Bengt Julanders life science-fokuserade Linc tror Marcus Fridell att fler nya investmentbolag kommer att ta sig till börsen de kommande åren. 

– Det vore verkligen ett trendskifte och något som möjliggörs av premievärderingarna. Nya investmentbolag med god kvalitet kan nu gå till börsen utan att få se sitt kapital devalveras på aktiemarknaden genom en rabatt.

MISSA INTE: Lär dig analysera investmentbolag

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem