Var riskmedveten – men låt dig inte skrämmas

Q3-rapporterna är avklarade och vi har inlett årets sista månad. Nu blickar både vi och börsens aktörer in i 2022. Vad tror du att året har att bjuda på?

 Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

Att vi står inför ett antal frågetecken kommande år råder det inget tvivel om. Däremot finns det också många starka faktorer som har drivit börsen och som fortfarande spelar in. Vi går dessutom in i en så kallad ”tomterally-period” på börsen. Att många pratar om ett ”tomterally” beror på att december följt av januari och februari har varit riktigt starka börsmånader historiskt. Det beror sannolikt på att investerarna tittar bortom de problem som alltid finns på börsen och i stället fokuserar framåt och ser nya möjligheter, nya vinster och framför allt nya utdelningar. Det sistnämnda argumentet bör vara särskilt starkt nu. Även 2021 har varit starkt påverkat av pandemin på många sätt och vi väntar oss ett riktigt utdelningsregn över spararna 2022. 

I den andra ringhörnan hittar vi riktigt, riktigt höga värderingar. Även om möjligheterna för många bolag är goda är mycket avkastningspotential redan uthämtad av investerarna under de senaste börsåren. Det har under en lång tid motiverats av Tina (There is no alternative) och den mycket låga räntan. Argumentet bör däremot långsamt avta på grund av den höga inflationen, som jag förvisso tror är övergående. Däremot känns väsentligt stigande räntor på medellång sikt mer troligt nu än för två år sedan. De stigande räntorna kan sätta käppar i hjulet för de höga värderingarna och då spelar sannolikt inte årets utdelningar så stor roll. 

Rent operationellt råder det inget tvivel om var den största oron ligger. Den finns i komponentsbrist och leveransproblem. I Q3-rapporterna görs det tydligt att det nu är allvar på riktigt och att det kostar flera bolag dubbelsiffriga, procentuella försäljningstapp. Någon klar ljusning på det kritiska läget syns inte i absolut närtid utan de flesta bolagen pratar om en förhoppning om att andra halvåret 2022 blir relativt smärtfritt. En viktig faktor är covidvaccinering. Görs inte det finns det risk för nya plötsliga nedstängningar av samhället med stora konsekvenser för bolagen och deras kunder. 

LÄS OCKSÅ: Bygg din egen frihetsmaskin

Då blir man inte alltför munter när faktum är att det är under en tredjedel fullvaccinerade vuxna i bland annat följande viktiga tillverkningsländer: Bangladesh (18 procent), Pakistan (19 procent), Indien (24 procent) och Indonesien (27 procent). Det skapar en oro och är något som investerarna behöver ha med sig i bakhuvudet 2022. 

Det nya året kommer även att bjuda på ett intressant riksdagsval i Sverige. Sedan Socialdemokraternas partistyrelse fattade beslut att under kommande val driva frågan om vinstbegränsningar i välfärden har flertalet välfärdsbolag fallit på börsen. Skolbolaget Academedia kan bland annat nämnas med ett 30-procentigt fall. Räkna med att valrörelsens fokus, samt i slutändan själva resultatet, kan få effekter för denna sektor på börsen. 

Mönstret känns igen

Med andra ord är precis allt som vanligt – ingenting är som vanligt. 

Börsen kommer aldrig att vara ”lugn” och utan har både potential och utmaningar. Det är det fantastiska med börsen. Om potentialen överväger riskerna kommer börsen att stiga till den nivå där investerarna som kollektiv återigen sätter potential och risk i jämn våg. På så vis ser det ut även inför 2022. Som investerare bör man fundera på vilka risker och möjligheter som man betraktar som mest sannolika samt hur de möjliga utfallen påverkar bolagen i portföljen. 

Bli däremot inte för kortsiktig genom att ta dessa faktorer i beaktande. Kom ihåg att det historiskt sett har varit mycket lönsamt att äga bra företag långsiktigt.

MISSA INTE: UA gör dig till vinnare – inte bara på börsen

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem