Våga sälja med förlust

Har du en eller flera aktier vars utveckling lyser illröd i portföljen? Känns det omöjligt att sälja innehaven – trots att allt pekar åt fel håll? Välkommen i klubben. Men att fortsätta att vara envis kan bli ännu mer kostsamt.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022

2022 har varit ett uppvaknandets år för oss yngre investerare. Vi har, under tiden vi varit aktiva på marknaden, inte upplevt en så bred och djup nedgång i våra portföljer tidigare. 

Det ser kanske inte jätteblodigt ut på ren indexnivå, men mångas sparande har tappat betydligt mer i värde. Kanske har din portfölj backat med 40 eller 50 procent i värde? 

Det är så klart allt annat än roligt. En psykologisk mardröm. Visst går det dessutom att hitta ett flertal aktier som har fallit betydligt mer än en halvering? Det har det i alla fall gjort hos mig, i min portfölj. 

Många tecken i och runt och nyheter som sipprar ut från bolagen är av negativ karaktär. Innehaven bara fortsätter att tappa och är snart ned 80–85 procent sedan köp. Men du drar dig ändå för att sälja? Det är fullt förståeligt. 

LÄS OCKSÅ: Nyårslöftet: Utvecklas som investerare

Men det kan faktiskt bli ännu dyrare att sitta kvar och hoppas på en slags mirakelvändning. Det finns flera anledningar till varför det kan vara bättre att dra av plåstret och bara gör sig av med eländet. 

  • Alla går snett ibland

Ingen är skyddad från att ha fel i sina analyser, att bolaget inte levererar som ledningen utlovat och som man själv räknat med. Det händer saker både i verksamheten och i omvärlden som kan ställa saker på sin ända. Det är ingenting att skämmas över, utan snarare både utvecklande och viktigt att lära sig av och erfarenheten blir guld värd över tid. 

  • Krävs mycket

Om en aktie har rasat 90 procent krävs det att den stiger 900 procent för att nå den nivå den låg på innan, för att ta ett exempel. Tror du verkligen att bolaget har den potentialen efter att ha tappat så mycket (vilket oftast sker för bolag som har en mindre stabil finansiell situation och kanske inte kommer att tjäna pengar på länge)? Då är det värt att fortsätta köpa på och på så sätt snitta ned sig.

Men är det inte troligare att nya förutsättningar gör framtiden så pass utmanande att det blir tufft att i alla fall stiga så mycket som 900 procent inom en överskådlig framtid? Förmodligen är det kanske så. Då är det bättre att sälja eftersom aktien kan falla ännu mer i värde och kanske, beroende på vilken typ av bolag det är, till och med gå hela vägen ned till noll.

  • Bättre alternativ 

Bara för att man förlorat pengar i en aktie betyder det ju inte att det inte går att vinna igen dem i ett annat, bättre bolag sett ur ett längre perspektiv. Det finns en alternativkostnad för allt och genom att våga dra i handbromsen och flytta över pengarna till en annan investering kan du bli en vinnare. 

  • Riskspridning som ger trygghet 

Förhoppningsvis har du följt Unga Aktiesparares gyllene regler och äger åtminstone 10–15 olika aktier i fem-sex olika branscher som verkar på olika geografier. Om du gör det gör en eller två kurssmällar på, låt säga, 85–90 procent inte lika mycket i det långa loppet. Sälj förlorarna, om du nu inte tror på en drömartad comeback, och satsa vidare på dina vinnare. De har troligtvis bättre förutsättningar att leverera en stabil avkastning över tid – trots att orosmolnen hopar sig på himlen för stunden. 

Det är oftast i tråkigare perioder, när siffrorna i portföljen är skräck- och skrikröda, som de största kunskapsmässiga lärdomarna dras. 2022 har varit och är alltjämt både jobbigt och pressande på flera plan. Inte minst i plånboken. 

Men kanske är det också bra att yngre människor – det gäller inte minst vi alla som är verksamma på Unga Aktiesparares kansli, i lokalavdelningarna och som skriver i Stock Magazine – får känna på en annan del av den ekonomiska verkligheten. Vi har ju varit förskonade från räntor, inflation och höga energi- och drivmedelspriser under vår livstid. 

Det här får oss att tänka i nya banor och fundera över saker och ting på andra sätt. Det kommer att göra oss till mer framgångsrika investerare i riktigt bra aktier och fonder när vi tittar tillbaka på den här perioden om ett par år. Även om det inte riktigt känns så just nu. 

MISSA INTE: Kreativa sparknep som blir lönsamma

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem